Görmeden, denizlerde 'yelkenlere fora' dediler
'Engelli Değil Yelkenli' projesinde eğitim alan görme ve işitme engelli öğrenciler, İzmir'in Urla ilçesinde denize açıldı.
Proje kapsamında yedi a
Proje kapsamında yedi aylık eğitimlerini tamamlayan 24 çocuktan 19'u, Ali Rıza Mete Urla Yelken Gençlik ve Spor Kulübü'nde mücadele ettiler. Etkinliğe 14 işitme, 5 görme engelli olmak üzere 19 çocuk katıldı. Optimist, laser 4.7 ve RS sınıfı teknelerlerin kullanıldığı yarışta, kurallar gereği laser 4.7 ve RS modeli her teknede engelli çocuk ile bir eğitmen yer aldı.
Engelli Değil Yelkenli projesi için 11-17 yaş grubundan 60 işitme ve 12 görme engelli olmak üzere toplam 72 çocuğa, yedi ay süresince uzman eğitmenler tarafından temel yelken eğitimi verilmesi planlandı.
Projede, yelken gibi çok yönlü bir takım sporu ile genç yaşta tanışan engelli çocukların özgüvenlerinin, zoru başarma konusunda güdülenmelerinin ve takım çalışmasına yatkınlıklarının artırılması, bunu yaparken de topluma adapte olabilme ve sosyal uyum yeteneklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Yarışlar sonucunda tüm katılımcı sporculara madalya verilirken, işitme engelliler kategorisinde Pattex ekibinden Oktay Numanoğlu birinci, Persil ekibinden Sena Saltekin ikinci, Vernel ekibinden Muhammet Çakır üçüncü olurken, görme engelliler kategorisinde Pril ekibinden Oğuzhan Parlaklar birinci, Pervol ekibinden Berrin Mutlu ikinci ve Gliss ekibinden Furkan Kaplan üçüncü olarak kupa almaya hak kazandı.
İzmir Kalkınma Ajansı'nın destek verdiği proje, Henkel'in sponsorluğunda Umuda Yelken Engelliler Gençlik ve Spor Derneği (UYDER) tarafından yürütülüyor.
UYDER Başkanı Özgür İnam, Engelli Değil Yelkenli projesi ile Türkiye'de ilk kez bir Paralimpik (Engelli Olimpiyatları) Yelken yarışlarına katılabilecek bir takımın oluşturulmasına, Türkiye'nin 2012 Paralimpik Olimpiyat Oyunları'nda tarihinde ilk kez yelken branşında temsil edilmesine katkı sağlanmasının amaçlandığını belirtti.