Gaziantep-romanya Tanıtım Ve İşbirliği Toplantısı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, Romanya ve Gaziantep arasındaki ticari işbirliğini güçlendirme ve Gaziantep firmalarını Romanya'nın tanıtımının yanı sıra ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı

Gaziantep-romanya Tanıtım Ve İşbirliği Toplantısı
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında, Romanya ve Gaziantep arasındaki ticari işbirliğini güçlendirme ve Gaziantep firmalarını Romanya'nın tanıtımının yanı sıra ekonomisi ve pazarı hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
GTO Toplantı Salonunda yapılan toplantıya konuşmacı olarak Romanya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Dumitru Radoi, Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Bahadır Necat ve Romanya Türk İşadamları Derneği Genel Sekreteri Güven Güngör katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan GTO Başkanı Mehmet Aslan, Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında Romanya'nın ticari ve ekonomik potansiyeli hakkında Gaziantepli firmaları bilgilendirmek ve firmalar arasında ticari işbirliği olanaklarını geliştirmek amacıyla 'Gaziantep-Romanya Tanıtım ve İşbirliği Toplantısı'nı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Aslan, toplantıdaki konuşmacılara katılımlarından ötürü teşekkür ederek, "Romanya ve Türkiye arasındaki dış ticaret rakamlarını incelediğimizde, 2008 yılında yaklaşık 7.5 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, 2009 yılında küresel krizin etkileri sonucu yüzde 40'lık bir düşüşle 4.5 milyar dolar seviyelerine gerilemiştir. Bu rakamın yaklaşık 2.3 milyar doları Türkiye'nin Romanya'ya ihracatı, 2.2 milyar doları ise Türkiye'nin Romanya'dan ithalatıdır. Balkan ülkeleri arasında en yoğun ikili ticari ve ekonomik
ilişki, Türkiye ile yaklaşık 80 bin civarında Türk soydaşımızın yaşamakta olduğu Romanya arasındadır. Türkiye, İtalya, Almanya ve Fransa'dan sonra, Romanya'nın ihracatında en büyük dördüncü ülkedir" dedi.
Romanya ile mal grupları itibarıyla olan ticarete de değinen Aslan, "Türkiye'nin bu ülkeye olan ihracatında otomotiv, demir çelik, kimya sanayi ürünleri, plastik sanayi ürünleri, plastik maddeler, tekstil-konfeksiyon ürünleri ve yaş meyve sebzeler önemli yer tutmaktadır. Ülkeden ithal edilen ürünlerden başlıcaları ise demir ve çelik, kimya sanayi ürünleri, otomotiv, gıda ürünleri, yaş-meyve-sebze işlenmiş petrol ürünleri ve demir dışı metal sanayi ürünleridir" diye konuştu.
Gaziantep - Romanya ticari ilişkilerine bakıldığında ise Gaziantep'ten 2009 yılında Romanya'ya, çoğunluğu iplik, makine halısı, örme kumaşlar ve ayçiçeği yağından oluşan yaklaşık 47 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığına işaret eden Başkan Aslan, "Gaziantep, bulunduğu stratejik konum itibariyle Romanya için Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine açılan bir kapı durumundadır. Bu yönde ileride yapılabilecek işbirlikleri ve yatırımlarla Gaziantep ve Romanya arasındaki ilişkilerin daha üst
seviyelere taşınması amaçlanmaktadır. Özellikle üçüncü pazarlara Gaziantep ve Romanyalı firmaların işbirliği içinde açılmasının, ikili ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat niteliği taşıdığını düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.
Aslan, toplantı ve sonrasında konuşmacılar ile firmalar arasında yapılacak ikili görüşmelerin verimli geçmesini dileyerek sözlerini tamamladı.
Romanya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Dumitru Radoi ise ikinci kez Gaziantep'te bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "Gaziantep'e bu ikinci gelişim. Gaziantep'i önemsiyoruz. Çünkü, Gaziantepli işadamlarıyla bir araya gelmek ve onlarla görüşüp, yatırım ve işbirliği olanaklarıyla ilgili olarak fikir alışverişi yapmak bizim için çok önemli. Biz sizlere Romanya Pazarına girişte rehberlik etmeye hazırız. Türkiye ve Romanya arasında politik anlamda ilişkiler gerçekten iyi durumda.
Karşılıklı olarak üst düzey ziyaretler gerçekleştiriliyor. Politik ilişkilerdeki durum ticari ilişkilere de yansımış durumda. İki ülke arasında karşılıklı ticaret sorunsuz olarak sürdürülmektedir" dedi.
Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda en büyük destekçi olduklarını da anlatan Radoi, "Bu nedenle Romanya, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde en büyük ve en önemli destekçilerinden bir tanesi. Ticari alandaki işbirliğimiz geliştikçe ve arttıkça politik alandaki ilişkilerimiz de çok daha iyi yerlere gelecektir" diye konuştu.
Daha sonra Romanya'daki yatırım ve işbirliği olanakları hakkında katılımcı KOBİ temsilcilerine slayt gösteri eşliğinde sunum yaptı.
(HD-HE-Y)