10. Sapanca Şiir Akşamları

10. Sapanca Şiir Akşamları kapsamında Sapanca Halk Eğitim Salonunda "Şiir Festivalleri Buluşması" isimli panel düzenlendi.

Panele Sapanca ilçe kaymakamı Osman Sarı, Adapazarı ilçe kaymakamı Akın Yılmaz, Sapanca Belediye Başkanı İbrahim Uslu , Sapanca Belediye Başkan vekili Fatih Fil, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İbrahim Aktürk, Sapanca ilçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Gerçek, daire müdürleri, konuk şairler ve çok sayıda izleyici katıldı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi eski Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Fahri Tuna tarafından yönetilen panele konuşmacı olarak Uluslararası İstanbul Şiir Festivali adına Hasan Işık, Uluslararası İzmir Şiir Festivali Namık Kuyumcu, Uluslararası Balıkesir Suçıktı Şiir Akşamları adına Mehmet Ruhi Yılmaz, Uluslararası Elazığ Hazar Şiir Akşamları adına Nazım Payam ve Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları adına Sedat Akçakoyunlu katıldı.
Panelde bir konuşma yapan Sedat Akçakoyunlu, bu yıl 10'uncu yaşına giren Sapanca Şiir Akşamları konseptinin genişletilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bundan sonraki buluşmalarda etkinlik paylaşımları, bilgi paylaşımları yapmak istiyoruz" dedi.
Şiir Festivallerinin bir Edebiyat etkinliği olduğunu da hatırlatan Akçakoyunlu, "Bu organizasyonların isimleri ne kadar festival veya kutlamada olsa bunun bir edebiyat etkinliği olduğu unutulmamalıdır. Aksi halde bir fayda sağlamaz. Gösteri ve gösteriş iki Türkçe kelimedir ama aralarında dağlar kadar fark vardır gösterişe kaçmadan gösteri elbette yapılabilir" diye konuştu.
Akçakoyunlu, organizasyon becerisinin artırılmasının finansal kaynaklara bağlı olduğunu ifade ederek, "Bu sebeple kurumsallaşmak gerekir. Bu konuda en güzel örnek ise İstanbul Şiir Festivalidir. Şiir merkezi olmalı şiir festivalleri yani şiirin kendi özgü kalitesinden taviz verilmemeli, yazar birlikleri arasındaki tatlı rekabetlere belli oranda sahne bulabilmeli onun dışında sadece şiiri baz almalı. En önemli şeylerden bir tanesi de akademik bir alt yapısı olmalı, akademik çalışmalara uygun olmalı. Şiir festivallerinin bir mekana ihtiyacı var, her sanat faaliyeti bir mekana bağlı olarak gelişir şiir akademisi, şiir enstitüsü ile İstanbul bu konuda en iyi örnektir. Bu Sapanca Şiir Akşamlarının da gündeminde olan bir meseledir. Umarım finansal kaynaklar sağlanır ve tüm şiir festivalleri böyle bir mekana bağlı olarak gelişimini devam ettirir. Şiir festivalleri şiire destek sağlayıcı olmalıdır. Başta yayınlara şiir ve edebiyat dergilerine bir müddet sonra destek sağlamalıdır bir kaynak oluşturmalıdır" dedi.
Panelistler ise, kendi şehirlerde düzenledikleri festivallerin gelişimini anlattılar.