Kayseri Sanayi Odası Başkanı Boydak: 130 binlere düşen sigortalı çalışan sayısı 160'e yükseldi

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri'de ekonomik krizle birlikte düşen sigortalı çalışan sayısının yeniden arttığını açıkladı.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri'de ekonomik krizle birlikte düşen sigortalı çalışan sayısının yeniden arttığını açıkladı. Boydak, "Şehrimizde 130 binlere kadar düşen sigortalı çalışan sayısının 160 binlere çıktı. Bu rakamlarla kriz öncesi durumu yakaladık. Kayseri'deki işsizlik rakamlarının da yüzde 10 seviyelerinde." dedi.

Kayseri Sanayi Odası Haziran ayı olağan meclis toplantısı, Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nde yapıldı. Meclis toplantısından önce Kayseri Sanayi Odası ile Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulları Müşterek İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının ilk konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan, 2009 yılında yaşanan kayıpların yavaş yavaş telafi edilmeye başlandığını belirtti. Okandan, bunun göstergesinin de, sanayi üretimi, yurt içi siparişler, KDV ve ÖTV tahsilâtları, yeni şirket kuruluşları, elektrik kullanımı ve ihracatta yaşanan artışlar olduğunu söyledi. 2010 yılının ilk aylarında ithalatta yüzde 33 civarında artış yaşanırken, ihracatta yüzde 7 oranında artış olduğunu aktaran Okandan, cari açığın beklenenden fazla olacağını, bu durumun sanayicilerin tamamını etkilediği gibi, ara malı üreten işletmeleri daha fazla tehdit ettiğini ifade etti.

Mustafa Boydak, konuşmasına, geçtiğimiz hafta Hakkari'de meydana gelen terör olayında şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına, Türk milletine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı, yaralı askerlere de acil şifalar dileyerek başladı. Son dönemde artan terör olaylarına karşı herkesin vazife bilinci içerisinde, ön yargılardan arınmış olarak mücadeleye devam etmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Boydak, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bu terör mücadelesinde sonuna kadar desteklenmelidir. Bu mücadele yapılırken insan kaynağı dışında da birçok ihtiyaçlar var. Bunlar içinde Türk vatandaşları olarak hepimizin görev başında olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi gerekiyor. Türkiye yoktan var olan bir ülke. Bu tür terör saldırıları ile bize bir şey olmayacağını teröristler de bilmeli, tüm dünya da bilmeli. Bu mücadelenin sonuna kadar arkasındayız." dedi.

Ara mamül ithalatındaki artıştan dolayı Türkiye'nin döviz gelir ve giderleri arasındaki farkın açılmaya başladığını ifade eden Başkan Boydak, "Türkiye maalesef kalitesiz ürünlerin cenneti haline geldi. Zaman zaman şikayet etsek de Türk Standartları Enstitüsü kontrol mekanizması vardı. AB üyelik sürecinde bu görev bakanlıklara verildi. Ama maalesef piyasa denetimi ile ilgili bu sistem oturtulamadı. Biz artık TSE denetimlerinin tekrardan bir miktar daha artırılmasını istiyoruz. Maalesef şu anda Türkiye dünyanın en serbest ithalat yapılan ülkesi durumunda. Özellikle tüketim ürünlerinde kalitesiz ya da isimsiz ürünleri gördükçe milli servetimiz adına hepimiz üzülüyoruz." diye konuştu.

Son üç yıldır Türkiye'nin yabancı sermaye çekemediğine dikkat çeken Başkan Boydak, Türkiye'nin tekrardan yabancı sermaye için güvenilir bir liman haline getirilmesi gerektiğini, bunun yolunun da istikrar ve ekonomi odaklı bir gündemden geçtiğini söyledi.

Türkiye'nin yönünün batı olması gerektiğini açıklayan Başkan Boydak, doğudaki gelişmelere de ayak uydurarak AB standartlarını yakalamak ve tüm hesapların bu yönde yapılarak mücadelenin sonuna kadar devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı. Ülke olarak iyi bir noktaya geldiklerine değinen Başkan Boydak, 10 yıl öncesine kadar uçağa sadece varlıklı işadamlarının binebildiğini, ancak günümüzde orta halli bir vatandaşın da uçakla seyahat edebildiğini, çalışanların alım gücünün gün geçtikçe arttığını söyledi.

Meclis toplantısına katılarak bir konuşma yapan Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, çalışmaları hakkında bilgi vererek, Ege Gaz'la yaptıkları anlaşma çerçevesinde doğalgazda yüzde 9.1 oranında bir iskonto oluştuğunu, bunu da sanayicilere yansıttıklarını söyledi. Hasyüncü, Zorlu Enerji ile de yapılan anlaşma sonucunda sanayicilere enerjide yüzde 5'lik bir iskontonun yansıtılacağını belirtti.