Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (gdaü) Dışişleri Bakanları Toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile üçlü görüşme yaptı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile üçlü görüşme yaptı.
Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından Bakan Davutoğlu ile Bosna-Hersek ve Sırbistan Dışişleri Bakanları ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Davutoğlu, konuşmasının başında Halkalı'daki bombalı saldırıda şehit olan askerlerin ailelerine baş sağlığı diledi. Terörün vahşi boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Davutoğlu, terör nereye ulaşırsa ulaşsın mücadelenin süreceğini, devleti bitkinliğe sevk edemeyeceğini belirtti.
Davutoğlu, toplantının Balkan ülkeleri ve Güneydoğu Avrupa ülkelerini bir araya getirdiğini belirterek, "Bugün ve yarın Güney Doğu Avrupa ülkelerinden 11 ülkenin Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanlarının İstanbul'da bulunacaktır. Bugün Dışişleri Bakanları, yarın da Devlet Başkanları Zirvesi'ne, Dışişleri Bakanları marjında birçok paralel çalışma yapacağız" şeklinde konuştu.
Yürüttükleri üçlü mekanizmanın derinleştiğini ve kökleştiğini, İstanbul deklarasyonunu üç devlet başkanı tarafından imzaladığını belirten Davutoğlu, "İstanbul Zirvesi sonrası ve Bosna-Hersek'teki gelişmeleri gerekse üçlü ilişkileri gözden geçirdik. Bosna-Hersek'te önemli bir seçim sürecine girilecek. Biz bu seçimin bütün etnik grupları tam bir barış içinde bir araya getirecek siyasi tablonun ortaya çıkması için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bosna-Hersek'in istikrarı önemli, özellikle Avrupa ve
Balkanlar için önemlidir" ifadelerini kullandı.
Sırbistan Dışişleri Bakanı Alkalaj da bugünkü saldırıda ölenlerin ailelerine başsağlığı dilediğini, Türkiye'nin atacağı her adımı desteklediklerini belirterek, "İlk defa yanlışlardan dolayı özür dilendi. Paradigma değişikliği oluyor. Geleceğimiz ortak, geçmişimiz de ortak" diye konuştu.
Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Jeremic ise Türkiye'ye teşekkür ederek, "NATO üyelik eylem planı konusunda desteklerini esirgemediler. Farklı konularda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Toplantıların Avrupa ve dünya için önemli olduğunu düşünüyoruz. Bosna-Hersek'te yaşanmış olaylara dikkat çekmek için önemlidir. Bugün terörist saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum" dedi.