'Hayata Devam Türkiye' Afet Eğitim Tır'ı Adana'da

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ile Aksigorta'nın iş birliğiyle başlatılan "Hayata Devam Türkiye" projesi için yola çıkan Afet Eğitim Tır'ı Adana'ya geldi.

'Hayata Devam Türkiye' Afet Eğitim Tır'ı Adana'da
5 yıl boyunca Türkiye'de 5 milyon kişiye ulaşmayı hedefleyen konvoy, İstanbul, Bursa, İzmir, Antalya ve ilçelerinden sonra yola çıkmasının 22'nci gününde Adana'ya geldi. Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe vatandaşın ilgisi ise yoğun oldu.
"Hayata Devam Türkiye" sosyal sorumluluk projesinin 30 kişilik ekibi; halka, afet sırasında ve sonrasında neler yapmaları ve nelerden kaçınmaları gerektiği hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin ilk 3 boyutlu G-Force deprem simülatörü ve "Afet Eğitim Tırı"ndan oluşan "Hayata Devam Türkiye" konvoyu Adanalılara deprem gerçeğini uygulamalı olarak anlattı. Önce, plazma ekranlardan eğitim filmleri ve belgeseller izletildi ardından doğal afet sergisi ziyaret edildi.
AKUT başkanı Nasuh Mahruki ve Aksigorta Adana Bölge Müdürü Hüseyin Kanat'ın da katıldığı etkinlikte daha sonra basın mensuplarına proje hakkında bilgi verildi.
Mahruki yaptığı konuşmada, "Adana'nın benim için çok özel bir anlamı var. Biz AKUT'un ilk gerçek deprem deneyimini 1998 yılı Haziran ayında Adana - Ceyhan Depremi'nde yaşamıştık. 14 AKUT gönüllüsü, 28 kişinin enkaz altında kaldığı bir apartmanda 5 gün çalışmış ve bu enkazda 2 yaşamın kurtarılmasını sağlamıştık. Başardığımız işten ve kurtardığımız canlardan çok ama çok büyük bir gurur ve tarifsiz bir mutluluk duymuştuk. Onca eğitimin, emeğin, çalışmanın karşılığını enkazın altından kurtardığımız iki canla almıştık. Küçük Sercan'ı ve Hatice öğretmeni günler sonra enkazların altından kurtarmamız AKUT'u gazete manşetlerine taşımıştı, kamuoyu AKUT'un dağ ve doğada meydana gelen kazalardaki çalışmalarını biliyordu ama ilk kez bir depremde hayat kurtarmıştık" dedi.
Mahruki, insanları enkazlardan kurtarmak yerine afet sırasında neler yapmaları gerektiği konusunda bilinçlendirme çalışması yapmanın çok daha akılcıl olduğunu vurguladı. Bu tür çalışmaların sürekli olması gerektiğini bildiren Mahruki, "Türkiye'nin 81 ilini 5 kez gezdik. Ancak similatör yeni bir sistem. 5 yıl boyunca 5 milyon kişiye ulaşarak, insanlara deprem yada diğer afetler karşısında neler yapmaları gerektiğini anlatmayı hedefliyoruz. Birde sigortanın önemine değiniyoruz. Bu konuda da bilgi eksiğimiz var. Deprem karşısında alınacak tedbirlerin arasında deprem sigortasının da çok önemli bir yeri var" diye konuştu.
Aksigorta Adana Bölge Müdürü Hüseyin Kanat ise, "Yüzde 95'i doğal afet riski altında olan ülkemizde Hayata Devam Türkiye Projesi'nin önemi ortada. Birçok kişi konut, işyeri ve ferdi kaza sigortası gibi ürünlerin varlığından, faydalarından veya uygun fiyatlarından haberdar değil. Bu projeyle değer verdiğimiz şeyleri, güvence altına almanın temel bir ihtiyaç olduğunu anlatmak istiyoruz" diye konuştu.