Ehud Barak, Tzipi Livni'nin de hükümete katılmasını istedi

Mavi Marmara baskınıyla dünyada büyük bir imaj kaybına uğrayan İsrail'de yoğun eleştiriler alan aşırı sağcı hükümetin revizyona gitmesi gündemde. İsrail Savunma Bakanı Ehud ...



Mavi Marmara baskınıyla dünyada büyük bir imaj kaybına uğrayan İsrail'de yoğun eleştiriler alan aşırı sağcı hükümetin revizyona gitmesi gündemde. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Başbakan Netanyahu'ya koalisyon hükümetinin genişletilmesini önerdi. Barak, Livni liderliğindeki Kadima Partisi'yle yeni bir ulusal cephe hükümeti kurulmasını istedi.

Resmi temaslarda bulunmak için ABD'de bulunan İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Ehud Barak, Tzipi Livni liderliğindeki Kadima Partisi'nin de koalisyon hükümetine dahil edilmesini istedi. Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre "herhangi bir siyasi adım atmaktan aciz" mevcut hükümetle karar almanın mümkün olmadığını savunan Barak, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya koalisyon hükümetinin genişletilmesini önerdi. Livni liderliğindeki Kadima Partisi'yle yeni bir ulusal cephe hükümeti kurulmasını isteyen Barak, özellikle son haftalardaki gelişmelerin daha etkin bir hükümet ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi. Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıdan sonra bozulan Türk-İsrail ilişkilerinin yanı sıra Barack Obama liderliğindeki Amerikan yönetiminin de son günlerde İsrail'i değişik uluslararası mahfillerde yalnız bıraktığı yönündeki iddialar İsrail sağ ağırlıklı koalisyon hükümeti üzerindeki baskıların artmasına sebep olmuştu. Gazze'ye yönelik ablukayı hafifleten İsrail'in hükümette revizyona gitmesi durumunda bunun Mavi Marmara'nın ikinci başarısı olarak adlandırılacağı yorumlanıyor.
İsrail radyosuna konuşan Kadima Partisi'nden parlamentonun Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı Tzahi Hanegbi, Barak'ın teklifini "cesur bir teklif" olarak gördüğünü ve olumlu karşıladığını söyledi. Önemli olanın İsrail'in yararına, güçlü bir koalisyon hükümetinin kurulması olduğunu belirten Hanegbi, hem Türkiye ile ilişkilerdeki duruma işaret etti hem de ABD'nin İsrail'e yeterince arka çıkmadığı bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, "Bütün bunlar bizi daha güçlü ve bir milli birlik hükümeti kurmaya zorunlu kılıyor." diye konuştu.
Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması için Hamas yönetimine bazı şartlar sundu. Peres, Hamas'ın elindeki esir asker Gilad Şalit'i serbest bırakması ve "Gazze'deki idarecilerin terörü terk etmesi" halinde ablukaya gerek kalmayacağını söyledi. Gazze'deki Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye de "ablukanın kaldırılması için Gazze'ye giden gemilerin kontrolünü konuşmaya hazır olduklarını" söyledi.
İsrail komandoları direniş beklememiş
Mavi Marmara baskınını soruşturan İsrail ordusu, askerlerin gemideki yardım gönüllülerinden herhangi bir direniş beklemediği için 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların meydana geldiğini öne sürdü. İsrail Radyosu'nun haberine göre konuyu araştıran Deniz Komando Birliği, askerlerin direnişe karşı verdiği cevabın da uygun olduğunu iddia etti. Raporda komandoların operasyona yetersiz hazırlandıkları ve ellerinde yeterli bir istihbarat bilgisi bulunmadığı da vurgulanıyor. Beklemedikleri bir direnişle karşılaşan komandoların şartlara göre uygun bir karşılık verdikleri de öne sürülen raporda 'Gemiyle temas güvertede bulunanların tazyikli su ve göz yaşartıcı bombalarla uzaklaştırılmasından sonra sağlanmalıydı.' deniyor. Ancak direniş beklenmediği için bu prosedürlerin izlenmediği belirtiliyor.

Zaman