İsrail'de Barak, Livni'nin de hükümete katılmasını istedi

Resmi temaslar için ABD'de bulunan İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Ehud Barak, Tzipi Livni liderliğindeki Kadime Partisi'nin de koalisyon

Resmi temaslar için ABD'de bulunan İsrail Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Ehud Barak, Tzipi Livni liderliğindeki Kadime Partisi'nin de koalisyon hükümetine dahil edilmesini istedi. Yedioth Ahronot gazetesinin haberine göre herhangi bir siyasi adım atmaktan aciz mevcut hükümetle karar almanın mümkün olmadığını savunan Barak, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya koalisyon hükümetinin genişletilmesini önerdi.

Livni liderliğindeki Kadima Partisi'yle yeni bir ulusal cephe hükümeti kurulmasını isteyen Barak, özellikle son haftalardaki gelişmelerin daha etkin bir hükümet ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi.

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıdan sonra bozulan Türk-İsrail ilişkilerinin yanı sıra Barack Obama liderliğindeki Amerikan Yönetimi'nin de son günlerde İsrail'i değişik uluslar arası mahfillerde yalnız bıraktığı yönündeki iddialar İsrail sağ ağırlıklı koalisyon hükümeti üzerindeki baskıların artmasına sebep olmuştu.

Gazze'ye yönelik ablukayı hafifleten İsrail'in hükümette revizyona gitmesi durumunda bunun Mavi Marmara'nın ikinci bir başarısı olarak adlandırılacağı şeklinde yorumlanıyor.

İsrail radyosuna konuşan Kadima partisinden parlamentonun Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı Tzahi Hanegbi, Barak'ın teklifini "cesur bir teklif" olarak gördüğünü ve olumlu karşıladığını söyledi.

"Önemli olanın İsrail'in yararına, güçlü bir koalisyon hükümetinin kurulması olduğunu" belirten Hanegbi, "67 savaşı öncesine göre çok daha tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız. Arap ülkelerinin İsrail'i yok etme arzusunun doruğa çıktığı bir dönem yaşıyoruz." diye konuştu.

Hanegbi, hem Türkiye ile ilişkilerdeki duruma işaret etti, hem de ABD'nin İsrail'e yeterince arka çıkmadığı bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, "Bütün bunlar bizi daha güçlü ve bir milli birlik hükümeti kurmaya zorunlu kılıyor" diye konuştu.

Bu arada ABD'deki temasları sırasında Barak'ın Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Savunma Bakanı Robert Gates, Genelkurmay Başkanı Mike Mullen ve pek çok Kongre üyesiyle bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmelerde ağırlıklı olarak Mavi Marmara gemisine yapılan saldırı sonrası İsrail'e yönelik sert eleştirilerin masaya yatırılması bekleniyor.

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması için Hamas Yönetimi'ne bazı şartlar sundu. Hamas'ın elindeki esir asker Gilad Şalit'i serbest bırakması ve "Gazze'deki idarecilerin terörü terk etmesi" halinde ablukaya gerek kalmayacağını öne süren Peres, İsraillilerin Gazze'den neden çekildiklerini halen anlamadıklarını da öne sürdü.