Türkçe Olimpiyatları Şiir Finali'ne katılacak öğrenciler Konya'ya geldi
Dünyanın 120 ülkesinden Türkiye'ye gelen ve Ankara Kızılcahamam'da konaklayan öğrencilerden 75'i, 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Şiir Finali'nin
Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nden hareket eden 75 öğrenci ve 10 öğretmen, şehrin girişinde karşılandı. 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Şiir Finali Tertip Heyeti, son günlerde yaşanan acı olaylar nedeniyle öğrencileri karşılamak için oluşturulan konvoyu 20 araçla sınırlandırdı. Rixos Otel'de öğle yemeği yiyen öğrenciler, daha sonra basının karşısına çıkarak toplu fotoğraf çektirdi.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Şiir Finali Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bahattin Adam, Tertip Heyeti Koordinatörü Ahmet Koçer, misafir öğrencilerin de konakladığı Rixos Otel'de yakalarında siyah kurdelelerle bir basın toplantısı düzenledi.
Başkan Prof. Dr. Bahattin Adam, barışın ve sevginin dili Türkçe ile ilgili bu anlamlı etkinliğin Gazze'ye insani yardım götüren konvoya ve İskenderun'da Türk askerlerine düzenlenen saldırıların gölgesinde yapıldığını belirtti.
Türkiye'nin uluslararası alanda söz sahibi olmaya başlamasının içte ve dışta bazı kimseleri rahatsız ettiğini söyleyen Prof. Dr. Adam, bu kişilerin eş zamanlı olaylarla bölgenin huzurunu bozmaya ve Türkiye'yi savaşa sokmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Bu kişilerin böyle yaparak Türkiye'nin dünya dengesinde hak ettiği yere gelmesine, medeniyetlerin buluşmasına ve barışa katkı sağlamasına engel olmayı düşündüklerini bildiren Prof. Dr. Bahattin Adam, "Bu elim hadiseleri nefretle kınıyor, şehitlerimizi rahmetle anıyor, milletimize baş sağlığı diliyorum. Bu insanlık dışı hadiselerin ülkemizi daha da kenetleyeceğini, hangi siyasi görüşte olursa olsun tek yürek halinde basiretle hareket ederek dünyaya bir kez daha insanlık dersi vereceğimize inanıyorum." dedi.
Bu derslerden birinin de Türkçe Olimpiyatları olduğunu ifade eden Adam, konuşmasın şöyle sürdürdü: "Renk, din ve dil ayrımı yapmadan dünyanın 120 ülkesinden barış elçileri Hz. Mevlana'nın çağrısına uyarak ülkemize, şehrimize gelmişlerdir. Vatan savunması yapan askerlerimizi ve savunmasız sivil insanları katledenlere inat, onlar barışa tercüman olacak ve barış gönüllüleri bir vefa örneği olarak ülkemizi ve insanlığımızı dünyaya anlatacaklardır."
"FEDAKARLIKLAR BOŞA GİTMEMİŞ"
Ekonomik, siyasal ve sosyal krizlere rağmen Anadolu'nun fedakâr insanlarının dişinden tırnağından artırdığı ile dünyanın hemen her yerine giderek okullar açtığını anlatan Adam, "Bu insanlar felakete uğrayanların yaralarını sarmış, mazlumların elinden tutmuştur. Oluşan sevgi ve barış adacıklarının giderek tüm dünyayı sarması habis ruhları rahatsız etmiş olacak ki ülkemizin huzurunu bozmaya çalışıyorlar. Ancak bunda muvaffak olamayacaklardır. Gördüğünüz gibi ekilen tohumlar meyveye durmuş, yapılan fedakârlıklar boşa gitmemiştir." diye konuştu.
Barış elçisi öğrencilerin vefa borçlarını ödemek üzere tam da dünyanın ihtiyaç duyduğu bir anda sevgiyi ve barışı haykırmak için Hz. Mevlana diyarına geldiğini söyleyen Prof. Dr. Adam, "Kendilerine hoş geldiniz diyor, bu barış ve hoşgörü iklimini dünyaya yaymalarını ve ülkelerinde de temsil etmelerini diliyorum." ifadelerini kullandı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ise 'dünyanın çiçekleri' olarak nitelendirdiği yarışmacı öğrencileri Hz. Mevlana'nın şehri Konya'da görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Konya'nın tarihi süreç itibariyle edebiyata önemli katkılar sağlayan bir şehir olduğunu vurgulayan Çıpan, şiir finali için Konya'nın seçilmiş olmasının bu nedenle isabetli bir karar olduğunu vurguladı.
Toplantının ardından öğrenciler, Mevlana Müzesi'ni ziyaret ederek, müzedeki eserlerle ilgili görevlilerden bilgi aldı. Öğrenciler, müzedeki tarihi eşyalara büyük ilgi gösterdi.