Güneş yanığı neden oluşur

Güneş yanığı, aşırı güneş ışığına maruz kalma sonucunda deride kızarıklık ve şişlikle seyreden bir durumdur.

  Ö ; zellikle de gü ; neşten yayılan ultraviole radyasyon nedeniyle oluşur .

Gü ; neş yanığı nedir?

Gü ; neş yanıkları solaryum ( yapay ultraviole ışık kaynağı ) ışığına maruz kalma sonucunda da gelişebilir .

Gü ; neş yanığında deride hü ; cresel dü ; zeyde mikroskopik değişiklikler olur . Deride ultraviyole ışığı tarafından tetiklenen gü ; neş yanığı hü ; creleri oluşur ve Langerhans ve mast hü ; crelerinin sayısı azalır ki bu hü ; creler vü ; cudun bağışıklık sisteminin temel parç ; asıdır .

Gü ; neş yanığına ne sebep olur?

Işık elektromegnetik spektrumu aç ; ısından ultraviyole ( < ; 400nm ) , gö ; rü ; nü ; r ( 400-760nm ) , ve infrared ( > ; 760nm ) olarak ayrılır . Ultraviyole ışık ise3 spektruma ayrılır :

Ultraviole A ( UV-A ) = 320-400nm
Ultraviole B ( UV-B ) = 290-320nm
Ultraviole C ( UV-C ) = < ; 290nm

UV-C radyasyon atmosferin dış tabakası tarafından filtre edildiğinden , insan derisi iç ; in bir problem oluşturmaz . UV-AUV-B radyasyon gü ; neş yanığının temel nedenidir . Her iki dalga boyu da gü ; neş yanığına neden olabilmesine rağmen , deri her iki dalga boyundaki ışığa farklı yanıt verir .

UVA ve UVB ışığına derinin verdiği yanıtlar :

UV-A : UV-B den daha az kuvvetli olmasına rağmen , yeryü ; zü ; ne daha fazla ulaşır . Derinin orta tabakası olan dermis ve deri altı yağ dokusuna kadar emilebildiği iç ; in derinin yeni hü ; crelerinin ü ; retildiği alana zarar verir . Uzun sü ; reli UV-A ışığına maruz kalmak dermiste hasara yol aç ; arak cilt yaşlanmasına neden olur .

UV-B : Ciltte kızarıklık oluşturma potansiyeli daha fazladır . % 90 ' ı derinin ü ; st tabakası olan epidermis tarafından emilir . Deride yanık yapma olasılığı daha yü ; ksektir . % 90 ' ı derinin ü ; st tabakası olan epidermis tarafından emilir . Epidermisten salınan ç ; eşitli maddeler , deride gü ; neş yanığının ilk belirtisi olan kızarıklık ve şişliğe neden olur . Tekrarlayan yanıklar , epidermiste yaşlanma belirtilerinin ortaya ç ; ıkarır .

Kimler gü ; neş yanığı aç ; ısından risk taşırlar?
Deri , cildin renk tonuna ve gü ; neş maruz kaldığında oluşan yanığa ve bronzlaşma eğilimine gö ; re 6 tipe ayrılır . Cilt tipleri iç ; in tıklayınız .

En ç ; ok yanık riski taşıyan deri tipi fototip I ' dir . Gü ; neş yanığı riskini arttıran diğer faktö ; rler aşağıda sıralanmıştır :

* Ekvatora daha yakın olan bö ; lgelerde
* Yü ; ksek rakımlı yerlerde
* 10 . 00 -14 . 00 arasındaki saatlerde
* Aç ; ık , bulutsuz havalarda
* Ç ; evredeki yansımanın arttığı karlı veya buzlu ortamlarda risk artar .

Gü ; neş yanığının belirtileri nelerdir?

Gü ; neş yanığının belirtileri , cilt tipinde ve UV radyasyona maruz kalınan sü ; reye gö ; re değişir . Beyaz tenli kişilerde gü ; n ortasında 15 dakikalık bir gü ; neşe maruz kalmak , gü ; neş yanığına neden olurken ; esmer tenli kişiler gü ; neş ışığını saatlerce tolere edebilirler .

Genellikle gü ; neş yanığının belirtileri 2-6 saatte ortaya ç ; ıkar . Kızarıklık şişlik , tahriş , deride sıcaklık hissi , ağrı , şiddetli durumlarda su toplamaları , halsizlik ve ateş gelişebilir . 4-7 gü ; n sonra ise deri soyulur . Şiddetli olgularda 2 . derece yanık , su kaybı , ikincil enfeksiyon , şok ve hatta ö ; lü ; m bile gelişebilir .

Gü ; neş yanığının tedavisi nasıl yapılır?

Gü ; neş yanığının tedavisinde hastanın rahatsızlıklarının giderilmesi ilk hedeftir . Ç ; eşitli ağrı kesiciler , soğuk banyo , aloe vera iç ; eren losyon ve nemlendirici kullanımı faydalıdır .

Bununla birlikte gü ; neş yanığının tedavisinden ç ; ok gü ; neş yanığından korunmak ö ; nemlidir . Gü ; neşten korunma gü ; neş yanıklarını engellerken UV ' nin diğer hasarlarından da korur . Ö ; zellikle 10 . 00- 16 . 00 saatleri arasında gü ; neş altında kalınmamalıdır . Koruyucu kıyafetler giyilmeli , geniş şapkalar takılmalıdır . Dü ; zenli olarak gü ; neşten koruyucu faktö ; rü ; ( SPF ) 30 ve ü ; zeri olan gü ; neşten koruyucu kozmetikler kullanılmalıdır .

Ama tü ; m bunlara rağmen eğer gü ; neş yanığı gelişirse , yanığın şiddetini azaltmak amaç ; lı , aşağıdaki ö ; nlemler alınmalıdır :

* Doktor ö ; nerisi ile aspirin veya antiinflamatuar ilaç ; lar alınmalı .
* Yanık olan alanlara doktor ö ; nerisi ile gü ; nde iki kez kortizonlu kremler uygulanabilir .

Gü ; neş yanığının uzun sü ; reli etkileri nelerdir?

Gü ; neş veya solaryuma aşırı maruz kalmanın cilt kanseri ve cilt kanseri ö ; ncesi oluşumlara , erken yaşlanma ve cilt kırışıklıkları , gü ; neş lekeleri , ç ; illere neden olduğu ç ; ok net bir şekilde bilinmektedir . Bir kez geç ; irilen su toplaması oluşan 2 . derece gü ; neş yanığı , hayat boyu cilt kanseri gelişim riskini iki katına ç ; ıkartmaktadır