'Gelecek İçin Bilişim Kobi' Seminerleri

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmanın artık bir zorunluluk olduğunu ve gelecekte hayatta kalmanın bir aracı olarak görüldüğünü belirterek, "Artık siyasilerimize de söylüyoruz

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmanın artık bir zorunluluk olduğunu ve gelecekte hayatta kalmanın bir aracı olarak görüldüğünü belirterek, "Artık siyasilerimize de söylüyoruz. İnanın sektör olarak korkutuyoruz. Bu sektörü kullanmazsanız önümüzdeki dönem seçimde kazanamayacaksınız, mümkün değil" dedi.
TÜBİSAD'ın, "Gelecek İçin Bilişim KOBİ e-Dönüşüm Projesi" kapsamında KOBİ'lerde farkındalık meydana getirmek maksadıyla düzenlediği seminerler, Adana'nın ardından Eskişehir'de devam etti. Bilişim Sanayicileri Derneği'nin, KOBİ'lerin teknolojiye bakışını değiştirmek, teknolojiden en etkin biçimde yararlanarak maliyetlerini azaltmalarına, verimliliklerini artırmalarına yardımcı olmak için Intel, Microsoft, Avea, Türk Telekom ve TT Net'in desteğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında tertiplediği KOBİ
Seminerleri'nin ikinci durağı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi oldu. Yunus Emre Kampüsü'ndeki Kongre Merkezi Salon Anadolu'da düzenlenen seminerin açılışında konuşan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, bilişim teknolojilerinin kullanımı hususunda Türkiye'nin kat etmesi gereken çok yol olduğunu söyledi.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy da, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmaması halinde rekabet avantajının yitirileceğini, bu konuda özellikle KOBİ'lerde farkındalık sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. "Artık şirketler kendi başlarına ne kadar kar ederlerse etsinler, ne kadar iyi yönetilirlerse yönetilsinler, eğer çevresel koşullarını yönetemezlerse, yani birlikte değer oluşturamazlarsa, ortak rekabet etmeyi yapamazlarsa, sürdürülebilir bir başarıyı yakalamaları mümkün değildir"
diyen Gürsoy, şöyle devam etti:
"Biz bunu sektör olarak geçen 20 yılda çok net gördük. Artık siyasilerimize de söylüyoruz. İnanın sektör olarak korkutuyoruz. Bu sektörü kullanmazsanız önümüzdeki dönem seçimde kazanamayacaksınız, mümkün değil. Dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken 1 dolarlık donanıma karşılık 2 dolarlık hizmet üretiliyor. Bizde bu oran 20 sent. Bunu kırmazsak hangi sektör olursa olsun, yani bilgi ve emek değerli hale gelmediği sürece bizim hiçbir yerde rekabet avantajı sağlamamız mümkün değil. Bu konuda
kendi kendimizi de sorguluyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmak artık bir zorunluluk. Önümüzdeki dönem hayatta kalmanın bir aracı olarak görülüyor. Tüm dünyada da bu kullanım oranı gittikçe artıyor. Bu sektörü kullananlar önümüzdeki dönem daha fazla rekabet ve kar elde edebiliyor. Aynı zamanda kurumsallaşıyorlar. Dernek, gönüllü kuruluşlar bile olsa kurumsal olmadan hayatlarını devam ettiremiyorlar."
Turgut Gürsoy, KOBİ'de e-dönüşümün gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu, Türkiye'nin e-devlet de bir miktar geri gittiğini, bunun biran önce ileri seviyeye götürülmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ne olur binaya, arabaya yatırdığınız kadar parayı işinizin geleceğine yönelik yatırın. Bu konuda her türlü bilgiyi de paylaşmaya hazırız" diye konuştu.
Ekonomist Yayın Yönetmeni Talat Yeşiloğlu ise, konuşmasında, günün zorlu ekonomik ortamında ölçeği ne olursa olsun her kurumun mutlaka teknoloji yatırımı yapması gerektiğini kaydetti. Zor koşullarda ayakta kalmak, büyümek ve dünyaya açılmak için Türkiye'de KOBİ'lerin teknolojiden çok daha yoğun ve etkin yararlanmalarının şart olduğunu anlatan Yeşiloğlu, bu nedenle Gelecek İçin Bilişim KOBİ e-Dönüşüm Projesi'ni önemsediklerini anlattı.
Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Araşan da, Türkiye'de KOBİ'lerin genel durumu, bilişim kullanım alışkanlıkları, KOBİ'ler için bilişim fırsatları hakkında bilgiler verdi. Benzer ülkeler ile Türkiye kıyaslamalı pazar analizi yapan Araşan, Türkiye'de bilişim kullanımı ile büyüyen şirketlerin başarı hikayelerinden de örnekler verdi.
Gelecek İçin Bilişim KOBİ e-Dönüşüm Projesi ile hem KOBİ'lerin teknoloji kullanımına bakışını değiştirmeyi, hem de KOBİ'lere etkin hizmet verecek sertifikalı güvenilir bilişim bayileri oluşturmayı hedefleyen TÜBİSAD'ın KOBİ Semineri'ne Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi ve gazeteci Doç. Dr. Deniz Gökçe de konuk konuşmacı olarak katıldı.