Side esnafı, turistleri büyük AVM'lere kaptırmamak için güç birliği yapacak

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesi esnafı, destinasyon bölgesine gelen turistleri büyük alışveriş merkezlerine kaptırmamak için güç birl

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesi esnafı, destinasyon bölgesine gelen turistleri büyük alışveriş merkezlerine kaptırmamak için güç birliği yapma kararı aldı.

Side Esnaf Birliği Derneği (SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, dünyaca ünlü turizm beldesine geçen yılın ilk 6 ayına göre gelen turist sayısında yüzde 20'lik artış olduğunu söyledi.

Başkan Mehmet Ergen, bu artışın esnafa yansımamasında en önemli etkenin 'center', 'shopping center' ismi verilen büyük alış merkezlerinin Side destinasyonuna gelen turistleri tarihi çarşı içine girmelerine engel olmalarından kaynaklandığını belirtti.

Büyük alış veriş merkezleriyle mücadele etmek için Side'de 550 esnafın bir araya gelerek güç birliği yapmaya karar verdiğini belirten Mehmet Ergen, bu organizasyonun Türkiye'de pilot bölge olma ve turizm yörelerine örnek teşkil etmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'dan destek olmasını isteyeceklerini kaydetti.

Ergen, "Side esnafı olarak büyük alışveriş merkezlerinin tutumundan rahatsızız. Shopping center ismi verilen bu büyük alışveriş merkezlerinin Türk turizmine büyük zarar verdiğine inanıyorum. Buralardaki pahalı halı, altın ve deri mamulleri satışları turistlerin Dubai'ye gitmesine neden oluyor. Bunun için büyük alış merkezleri, tur şirketleri aracılığıyla özellikle Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Bulgaristan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Litvanya, Estonya, Letonya, Polonya ve Ukrayna'dan gelen turistlere baskı uyguluyor. Turizmde yeni olan bu ülke vatandaşları, bazı turizm seyahat acentelerinin sıkı kontrol ve baskısıyla Side Antik Kent'e gelen turistleri pazar içinde alış veriş yapmasına fırsat vermiyorlar. Turistleri Side Antik Tiyatro'nun önünde geri döndürüyorlar." tespitinde bulundu.

"ACENTELER TURİSTLERİ ANLAŞMALI AVM'LERE GÖTÜRÜYOR"

Acentelerin turistleri anlaşmalı oldukları büyük alışveriş merkezine götürdüklerine vurgu yapan Ergen, "Turist, büyük alış merkezinde bedelinden yüksek fiyata aldığı malı, Side'de dükkân içine girmesine engel olunduğu için fiyat karşılaştırılması yapamıyor. Avrupalı turistler bu olayın farkına vardı. Bazı acenteler, büyük alışveriş merkezleriyle turist getirme karşılığına komisyonlu çalıştıklarından dolayı Side'de çarşı içine turistin girmesini engelliyor." diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi ile birlikte yaptıkları çalışmayla Side'nin dünya turizminde marka olması için yapılacaklarla ilgili 5 yıllık yol haritasını çıkardıklarını kaydeden Ergen, Side esnafının, 2011 yılında ortak marka etrafında kenetlenerek gücünü göstereceğini ifade etti. Yaptıkları 5 yıllık yol haritası çalışmasının temelini yüzde 100'ünü müşteri memnuniyetini oluşturduğuna dikkat çeken Ergen, güç birliği yapma ve Side'yi cazip hale getirmede model olarak Singapur'da hayata geçirilen Hizmet Yıldızı Projesi olduğunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi'yle müşterek yaptıkları çalışmayla Side'de 20 yıldır yapılan yanlışları bir bir tespit ettiklerinin altını çizen Ergen, 20 yıldır yapılan yanlışların bir anda son bulmayacağının bilinci içinde olduklarını dile getirdi.

Ergen, "Büyük alış veriş merkezlerinin fahiş fiyattan mal satımı Side'de kuyumculuk, halıcılık ve deri ürünleri mamulleri satıcılığını bitirdi. Side'de 10 yıl önce 65 kuyumcu varken 2010'da bu rakam 25'e düştü. Bunun önüne geçmezsek turistleri Dubai'ye kaptırırız. Avrupalı turistler, bunun farkına vardığı için kolay kolay büyük alış merkezlerinden alışveriş yapmazlar. Bazı acenteler, bunu bildiği için başta Ruslar olmak üzere Türkiye'ye yeni gelen turistleri çarşıda pazarda dolaşmasını istemiyor. Turist, çarşıda alışveriş yaparsa pahalı aldığı ürünü karşılaştırma imkânı olacak." şeklinde konuştu.