Kiraz rekoltesi yüzde 30 arttı, Uluborlu'da üreticinin yüzü gülüyor
Isparta, gülden sonra kirazda da söz sahibi olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye'deki kiraz üretiminin yüzde 15'ini elinde bulunduran Isparta Uluborl
Uluborlu'ya kiraz sayesinde yılda yaklaşık 35 milyon TL'nin üzerinde girdi sağlanıyor. Yılda 10 bin ton kirazın yurt dışına gönderildiği ilçede, 3 yabancı firmaya ait alım merkezi bulunuyor. Yabancı firmalara adına alım yapan Mehmet Ulusoy, kirazın yüzde 90'ının yurt dışına ihraç edilmesinden dolayı ilçenin pazar sorunu yaşamadığını belirterek, bu sene geçen yıla göre yüzde 30 daha fazla rekolte beklediklerini söyledi. Ulusoy, "Sezon başladı. Üretici topladığı kirazını teslim etmeye başladı. Toptan alım fiyatları 3 TL'ye kadar çıkıyor. Kiraz fazlalığı üreticinin yüzünü güldürüyor." dedi.
İlçe'nin Türkiye'nin kiraz üretiminin yüzde 15'ini karşıladığı belirtiliyor. Sezonun 45 gün sürdüğünü ifade eden Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, yaklaşık 30 yıldır Avrupa'ya ürün ihraç ettiklerini ve 33 ülkede ürünlerinin kabul gördüğünü kaydetti. Ünverdi, belediye olarak kirazın ilçe ekonomisi ve sosyal hayatındaki öneminin bilincinde olduklarını, bu çerçevede, kirazın üretim ve pazarlama aşamalarını kolaylaştırıcı bir dizi yatırımlar gerçekleştirdiklerini anlattı. Uluborlu'nun Türkiye genelinde pilot bölge seçilerek damlama sulama sistemine geçtiğini ifade eden Ünverdi, bu sayede üreticilerin yüzde 70 su tasarrufu sağladığını anlattı.
Rekoltedeki artış üreticilerin de yüzünü güldürdü. Kemal Akbaş geçen yıllarda rekolte düşüklüğü yüzünden zor dönemler geçirdiklerini ancak bu sene yüzlerinin güldüğünü söyledi. Uluborlu kirazının tadı, kokusu, sertliği nedeniyle raf ömrünün uzun olduğunu ve yabancılar tarafından tercih edildiğini aktaran Akbaş, kiraz alımının 3 liradan açıldığını belirtti.