Eşinin verdiği böbrekle sağlığına kavuşacak

Remziye Anık, kocası Erdal Anık'tan yapılan böbrek nakliyle yeniden normal yaşamına dönmenin sevincini yaşıyor.

Erdal ve Remziye Anık çifti 6 yıllı

Remziye Anık, kocası Erdal Anık'tan yapılan böbrek nakliyle yeniden normal yaşamına dönmenin sevincini yaşıyor.

Erdal ve Remziye Anık çifti 6 yıllık evli. 5 yaşlarındaki kızlarıyla mutlu bir hayat yaşayan Anık çifti, Remziye Hanım'ın böbrek hastası olmasıyla zorlu bir süreçten geçmeye başladı. 4 yıl boyunca hastanelerde diyalize bağlı bir yaşam süren Remziye Anık'a ailesinden uygun böbrek dokusu bulunması için araştırmalar yapıldı. Ancak bu süre içinde hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Son çare olarak ise baba Erdal Anık'ın tahlilleri yapıldı. Küçük oranda uyum sağlanmasına karşın, Erdal Bey'in böbreği eşinin tekrar hayata tutunması için yeterli görüldü. Baba Erdal Anık eşinin eski sağlığına kavuşması için hiç düşünmeden eşine böbreğini vermek için gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.

Bir sanayi kuruluşunda tezgahtar olarak çalışan Erdal Anık, kısıtlı imkanlarına karşın, eşinin eski sağlığına kavuşması için örnek olacak bir fedakarlık gösterdi. Kocasının tek böbreğini Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı ameliyatla nakledilmesiyle Remziye Anık, eski sağlığına kavuşmasının sevincini yaşıyor. Eşinin tek böbrekle kalmasına üzülen Remziye Hanım, "Allah büyüktür. İnşallah daha iyi olacağız. Eşim büyük bir fedakarlık göstererek, böbreğini bana verdi. Allah ondan razı olsun." ifadelerini kullandı.

Erdal Anık ise tek isteğinin eşinin eski sağlığına kavuşması olduğunu belirterek, "Doktorlarımız, insan hayatının tek böbrekle de devam edebileceğini söyledi. Ben de tereddüt etmeden eşime böbreğimi verdim. 5 yaşında bir kız çocuğumuz var. Tek isteğimiz sağlıklı ve huzurlu bir şekilde hayatımıza devam etmek." dedi.

Türkiye'de her yıl 2 bine yakın böbrek nakli gerçekleştirildiğini belirten Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Transplantasyon Kliniği'nden Doç. Dr. Mehmet Kılıç bu nakillerin büyük bir kısmının hastanın birinci dereceden yakınından sağlandığını ifade etti.

Öte yandan böbrek nakillerinde kadınların, erkeklere nazaran çocuklarına ya da eşlerine böbreklerini vermelerinin daha sık görüldüğü belirtildi.