Mevsimlik işçiler, güneş enerjili seyyar tuvalet ve banyoya kavuştu
Konya'nın merkez Selçuklu ilçe kaymakamlığı, doğu ve güneydoğu illerinden mevsimlik tarım işçileri için güneş enerjili seyyar tuvalet ve banyo bulunan
Her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden Türkiye ' nin değişik illerine çalışmaya giden tarım işçileri birçok zorlukla mücadele ediyor . Gittikleri yerlerde başta içme ve temizlik amaçlı sıkıntısı yaşayan işçiler ve aileleri sağlıksız ortamlarda hayat mücadelesi veriyor . Konya ' nın merkez Selçuklu kaymakamlığı bu yıl çalışmak için gelen tarım işçileri için önemli bir projeyi hayata geçirdi .
Kaymakamlık içerisinde kadınlar ve erkekler için içerisinde 4 tuvaleti ve 4 duşu bulunan seyyar konteynırlar yaptırdı . İşçilerin 6 ay kalacakları çadırların hemen yanına kurulan konteynırlardaki musluklardan güneş enerji kolektörleri sayesinde günün her saati sıcak su akıyor . Sistem sayesinde işçiler ve aileleri günün her saati sıcak su kullanma imkânına kavuştu .
Şanlıurfa ' dan Selçuklu ilçesine bağlı Güvenç köyüne çapa yapmak için gelen işçilerden Hasan Koçkan ( 35 ) kurulan sistem sayesinde her yıl çektikleri su sorunun ortadan kalktığını söyledi .
Önceki yıllarda konaklamak için kurudukları çadırların yakınında su bulunmadığı için eşlerinin uzak mesafeden su taşıdığını ifade eden Koçkan , " Biz her yıl çapa için Konya ' ya geliyoruz . Bizim gibi yüzlerce aile var . Gittiğimiz yerlerde su bulma sıkıntısı yaşıyorduk . Gün boyu tarlada çalıştığımız için terliyoruz . Duş alma imkânımız yoktu . En fazla zorluğu eşlerimiz çekiyordu . Uzak bölgelerden su bulmak için gidip geliyorlardı . Kaymakamlığın projesi sayesinde su problemi ortadan kalktı . Devletimizin yetkililerine çok teşekkür ediyoruz . Bizi büyük bir sıkıntıdan kurtardı . " dedi .
İbrahim Koca ( 23 ) isimli işçi ise güneş enerjili tuvalet ve banyolar sayesinde su ve temizlik sorunun ortadan kalktığını ifade etti .
İşçilerin , devletin kendileriyle yakından ilgilenmesinden memnuniyet duyduklarını anlatan İbrahim Koca , devletin çocukların ve bayanların eğitim , kültür ve sağlık alanında hizmetleri de vermesinden dolayı mutlu olduklarını belirtti .
Tarım işçisi Koca sözlerini şöyle tamamladı : " Biz günün 12 saati tarlada çapa yapıyoruz . Çocuklarımız ve ailemiz çadırda yemek , temizlik gibi işleri yapıyor . Çocuklarımızla ilgileniyor . Devletimiz geldiğimiz ilk günden itibaren bizim her türlü sosyal ve ekonomik ihtiyacımızı karşıladı . Su sorunumuz halletti . Sağlık taraması yapıyorlar . Jandarma görevlileri güvenliğimizi sağlıyor . " dedi .
Selçuklu Kaymakamı Ali Rıza Çalışır ise yaklaşık 500 kişinin istifade ettiği seyyar tuvalet ve banyoların önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini söyledi .
Ali Rıza Çalışır , barınma , güvenlik , eğitim ve sağlık konularında da projeleri bir bir uygulamaya geçirdiklerini anlattı . Başbakanlığın Mart ayında gönderdiği genelge doğrultusunda çalışmaların yürütüldüğünün altını çizen Kaymakam Çalışır , " Mevsimlik tarım işçilerimizin hayat standartlarını yükseltmek için devletimizin imkânlarını seferber ediyoruz . Kolaylık tesisi adını verdiğimiz projemiz sayesinde temizlik ve içme suyu sorunu ile tuvalet sıkıntısı ortadan kalktı . İşçilerimiz güneş enerjisi sayesinde günün her saati sıcak su kullanabiliyor . Ayrıca işçilerin eşlerine ve küçük çocuklara yönelik bazı sosyal , sanatsal ve kültürel çalışmalar yapıyoruz . Çadırların yakınlarına çöp konteynırları yerleştirdik , düzenli olarak alınıyor . İçme suları klorlanıyor . Yine arazide bulunabilecek yılan , akrep ve diğer haşere gibi zararlılar için ilaçlama yapıyoruz . Kimliği olmayanlara kimlik çıkartıyoruz . Okul çağında çocuklar için çadır okullar ya da taşımalı eğitim sistemi uygulaması yapılıyor . İşçilerin özürlü çocukları rehabilitasyon merkezlerinde tedaviye alınıyor . " dedi .