Mersin'de 'Turizm Master Planı' Çalışmaları

Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu, 'Turizm Master Planı'nın turizm açısından bir yol haritası niteliği taşıdığını ifade ederek, söz konusu planın değişmez, tartışılmaz ve yenilenemez olmadığını vurguladı

Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu, 'Turizm Master Planı'nın turizm açısından bir yol haritası niteliği taşıdığını ifade ederek, söz konusu planın değişmez, tartışılmaz ve yenilenemez olmadığını vurguladı. Güzeloğlu, turizm sektörünün Mersin'i, Türkiye ve Akdeniz çanağında öne çıkartabilecek dinamizm ve birikime sahip olduğunu vurgulayarak, sahip olunan birikim ve dinamiklerin de geleceğe taşınırken, geçmişteki yanlış uygulamalardan ders alınması gerektiğini söyledi.
'Turizm Master Planı İzleme Kurul Toplantısı', Merada Center'da gerçekleştirildi. Vali Güzeloğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan, Mersin Ticaret Borsası Yönetim Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Koral Özbenli, Mersin Turizm İşletmeciler Derneği Başkanı Murat Demir, Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Mersin Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Celil Çakıcı ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Burada konuşan Güzeloğlu, 'Turizm Master Planı' kapsamında yapılan çalışmalardaki amacın; uygulama ve uygulama sonrasındaki sonuçların ortaya konulması olduğunu anlattı. Sonuca odaklı bir plan ve yönetim anlayışında katılımcılığın zorunlu olduğunu kaydeden Güzeloğlu, bu noktada da kentte yapılacak çalışma ve hayata geçirilmesi planlanan projelerin kent halkı başta olmak üzere sivil, sosyal ve ekonomik yönetim sorumluluğunu üstlenenlerce paylaşılması gerektiğini vurguladı. Mersin'in geleceğinin şekillendirilmesinde öne çıkan sektörlerden birinin de turizm olduğunu kaydeden Güzeloğlu, bu noktada da sektörün Mersin'e her yönüyle hizmet verebileceği gibi kenti Türkiye ve Akdeniz çanağında öne çıkartabilecek dinamizme ve birikime sahip olduğuna işaret etti.
Güzeloğlu, "Mersin, tarihi ve kültürel değerleriyle, inanç turizmindeki potansiyeli, deniz ve kıyı turizminin yanı sıra kongre turizmi konusunda işbirliklerinin karşılıklı olarak geliştirilebileceği çok zengin ve geniş bir çerçeve sunuyor. Bilinmelidir ki turizm hem hizmetler sektörünün taşıyıcısı, hem de ülke ekonomisi açısından dış ticaretin en önemli gelir kaynağıdır. Bu nedenle Mersin'in bilinenler üzerinde ama tekrarlanan yanlışlara düşmeden, sahip olduğumuz birikimleri ve dinamikleri geleceğe taşırken, geçmiş yanlış uygulamalardan ders almalıyız. Kenti doğru noktaya taşımak ve belki de ortak bir geleceği turizm noktasında hep birlikte inşa edebilmek sorumluluğumuz olduğu kadar zorunluluğumuzdur" dedi.
'Turizm Master Planı'nın ne kadar doğru ve yeterli olması olursa olsun burada önemli olanın planın uygulanması olduğunu kaydeden Güzeloğlu, Mersin ve Türkiye'nin turizmden hak ettiği payı alması ve sektörden daha fazla yararlanabilmesini istediklerini söyledi. Planın aynı zamanda da bir 'yol haritası' niteliği taşıdığını belirten Vali Güzeloğlu, "Ancak bu yol haritası tartışılmaz, değişmez ve yenilenmez değildir. Planlar ne kadar yeterli, mükemmel ve iyi olurlarsa olsunlar, kararlaştırıldıkları an eskimeye ve yetersiz kalmaya başlar. Planın kendisi kadar en azından bir o kadar önemli olan bir dinamiği güncellenebilir, yenilebilir olmasının yanında kısa, orta ve uzun dönemli sürdürülebilir olmasıdır. Bunu yakaladığınız ve bu ölçekte bir plana sahip olduğunuz zaman önemli ir sorunu aşmışsınız demektir" diye konuştu.
Hasan Güzeloğlu, Türkiye'nin turizmdeki hareketliliği, büyüme çizgisi ve sektördeki ivmesinin, Mersin'i de kapsayacağı gibi kucaklayacak ve bir bütün olarak ele alacağı inancını taşıdıklarını ifade ederek, kentin de turizmdeki mevcut potansiyelini ülkenin ve kent ekonomisine katacağını vurguladı. Turizm sektöründe yaşanacak olan sürecin, diğer sektörleri de hareketlendireceği gibi dinamik bir gelişmeyi de sağlayacağını savunan Güzeloğlu, konuşmasını da şöyle sürdürdü; "Bu süreç, hepimiz adına mutluluk verici sonuçlara bizi ulaştıracak. Çok kısa bir gelecekte Mersin, uluslararası alanda Türkiye'nin turizmde markalarını, yüz aklarını ve gelişme boyutlarını taşıyacak ve temsil edecek."