Çocuklara üç ayları sevdiren gelenek: Şivilik

Konya'da yüz yıllardır yaşatılan geleneklerden biri olan Şivilik, çocukları sevindirirken komşuluk bağlarını da güçlendiriyor. Yaşlısıyla genciyle yüz

Konya'da yüz yıllardır yaşatılan geleneklerden biri olan Şivilik, çocukları sevindirirken komşuluk bağlarını da güçlendiriyor. Yaşlısıyla genciyle yüzlerce Konyalı, üç ayların habercisi Regaip Kandili öncesi Şivilik gününü hep birlikte kutluyor. Ev hanımları toplu halde pişi, kandil simidi ve lokma hazırlıyor. Gündüz komşular ziyaret edilip şivilikler dağıtılıyor. Bu gelenek en çok çocukların yüzünü güldürüyor. Apartmanlarda çocuklar için çikolata, şeker, gofret, kuruyemiş hazırlanıyor. Mahalledeki çocuklar ise ellerinde poşetlerle apartman zillerine basarak hazırlanan şivilikleri topluyor. Geleneğin yaşatılması market ve pazarlarda şivilik malzemelerinin satışını da artırıyor.

Şivilik üzerine araştırmalarıyla tanınan Tarihçi-Yazar Mehmet Ali Uz, geleneğin yüz yıllardır sadece Konya'da yaşatıldığını söyledi. Recep ayının ilk Perşembe'sini Cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaib Kandili öncesi Şivlilik günü ilan edildiğini ifade eden Uz, halkın genelinde gündüz şivilik için gece de fener alayı için hazırlıkların yapıldığını belirtti. Market, çarşı ve pazarın şivlilik için hazırlandığını anlatan Mehmet Ali Uz, "Yaptığımız araştırmalarda şivliğin tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak eski Türklere kadar gittiği söyleniyor. Şivilik, sadece Konya'da yaşatılan bir gelenek. Regaib kandiline sayılı günler kala tüm evlerde hazırlıklar tamamlanır. Kadınlar evlerde kandil simidinden, pişi denilen yufka türü ekmeğe, lokma tatlısına kadar imece usulü hazırlık yapar. Çocuklar için ise bu günün ayrı bir anlamı vardır. Çünkü her aile çikolata, kuruyemiş gibi çeşitli hediyeler hazırlarlar. Akşamında ise fener alayları yapılır. Ateşler yakılır eğlenceler olur" dedi.

Öte yandan Konya'da faaliyet gösteren Ender Gençlik Eğitim ve Kültür Derneği de okullarda şivlilik paketi dağıtıyor. Dernek yetkilileri şivlilik geleneğinin gelecek nesillere aktarmak için 11 okulda 5 bin öğrenciye şivlilik paketi dağıtımının sürdüğünü açıkladı. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkonyalı, şivliliğin toplumun örf ve adetlerinin en güzel örneklerinden biri olduğunu dile getirdi. Bu örf ve âdeti yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarılması için çabaladıklarını anlatan Özkonyalı, "İnsan hayatında sevinç ve üzüntülerini hiçbir zaman unutmaz. Dernek olarak 14-17 Haziran 2010 tarihleri arasında okullarda şivlilik paketi dağıtımına başladık. Birçok örf ve âdetimiz gibi bu da unutulmasın" diye konuştu.

ŞİVİLİK ŞEKERCİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜYOR

Mehmet Emin Türkhan isimli esnaf şivilik günleri öncesi satışlarda artış yaşandığını açıkladı. Özellikle Çarşamba ve Perşembe günü yoğunluğun arttığını anlatan Türkhan, "Satışlarımız eski şivilik günleri gibi hareketli değil. Zamanla bu gelenekte zayıflıyor. Eskiden hazırlıklar bir hafta önceden başlardı. Şimdi ise vatandaş son gün geliyor, şekerini alıp gidiyor. Şeker ve çikolata fiyatları ise 3-15 TL arasında değişiyor." açıklamasında bulundu.