Yunanistan'da bankalardan çekilen 18.5 milyar euronun büyük bir kısmı yurtdışına kaçtı

Yunanistan'daki ekonomik kriz Yunan bankalarında yılbaşından bu yana 18.5 milyar euro nakit paranın çekilmesine neden oldu.

Yunan Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, sadece geçen mart ayında bankalardan çekilen miktarın 8.5 milyar euro olduğu belirtildi. Yunan banklarındaki hesaplardaki toplam mevduat mart ayında 268.8 milyar eurodan 260.3 milyar euroya geriledi.

Bankacılık çevrelerine göre, yıl başından bu yana ülkedeki bankalardan çekilen 18.5 milyar euronun çok büyük bir bölümü yurtdışına gitti. Aynı çevrelere göre, paralarını çektikleri bankalarda kiraladıkları kasalara koyan Yunanlıların sayısı da az değil.

Bu arada, AB-IMF heyeti, 2010 yılı için öngörülen 9 milyar euroluk ikinci kredi dilimine onay vermeden önce Yunan ekonomisinin gidişatını incelemek üzere pazartesi günü Atina’da görüşmelere başladı. Heyet ilk görüşmesini Maliye bakanı Yorgo Papakonstantinu ile yaptı. Edinilen bilgiye göre, AB-IMF heyeti kamu sektöründeki tasarruf önlemlerin uygulanış şeklinden ve ekonomideki yüzde 2.5’lik küçülmeye rağmen KDV gelirinin yüzde 8.5 oranında artmasından memnun.

Heyet buna karşılık mart ayında enflasyonun yıllık bazda yüzde 5.3’e fırlamasına karşı tedbir alınmasını isteyecek. Heyet, emeklilik süresi ve emekli maaşlarıyla ilgili olarak Yunanlı yetkililerden yeni çıkarılan yasadan hiçbir taviz verilmemesini de şart koşacak.

Öte yandan, gerek Yunan hükümetinin ‘iyi yoldayız’ şeklindeki açıklamaları, gerekse AB ve IMF’den yetkililerin 110 milyar euroluk anlayma sonrası Yunan ekonomisinde düzelme sinyalleri görüldüğüne ilişkin beyanlarına karşı, kredi değerlendirme kuruluşu Moody’s tarafından ülkenin kredi notunun dört basamak birden (A3’den Ba1’e) düşürülmesi Atina’da şok yaşattı. Yunan gazeteleri ‘Moody’s prokovasyonu’ şeklinde manşet attı.

Yunanistan’da sağlık sektörü de kriz nedeniyle SOS veriyor. Kamuya ait hastanelerden 5.5 milyar euro alacağı olan ilaç ve tıbbi malzeme şirketleri artık siparişleri karşılamıyor. Hastanelerde şırıngadan, tetanoz iğnesine, sargı bezinden ağrı kesiciye kadar her türlü ilaç ve malzemede sıkıntı yaşanıyor. Doktorlar, ameliyat edecekleri hastaların yakınlarına operasyonda gerekeceklerin listesini verip “gidin eczaneden alın” diyorlar.

İlaç ve tıbbı malzeme üreticileri Sağlık Bakanı Mariliza Ksenogianopulu’nun 2005 yılından kalan 250 milyon euroluk kamu borcunun ödenmesi ve geriye kalan 5 milyar 250 milyon euroluk borca karşılık da 1-4 yıl vadeli devlet tahvili verilmesi önerisini firmalar kabul etmedi. Kserogianopulu, “Birileri yıllarca büyük paralar götürdü. Şimdi ise kâr uğruna hastaların sağlığı ile oynuyorlar. Sağlık sektöründe yıllarca süren cümbüş bitti” dedi.

AB’nin ekonomik işler ve ortak para birimi eurodan sorumlu komiseri Olli Rehn, Moody’s’in Yunanistan’ın kredi notunu indirme zamanlamasının şaşırtıcı ve talihsiz olduğunu belirtti. Rehn, Yunanistan’ın kamu maliyesine istikrar kazandırmak için aldığı önlemlere rağmen, Moody’s’in kararının şaşırtıcı bir zamanda geldiğini vurgulayarak, kararın, Yunanistan, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin ülkenin makroekonomik uyum programı üzerinde anlaşma sağlanmasının ardından geldiğine dikkat çekti.

Yunani tarafından alınan önlemlerin, istatistik sistemini reforme etmek, kamu maliyesine istikrar kazandırmak ve uzun vadede sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak konusunda kararlılığı yansıttığına işaret eden Rehn, Moody’s’in kararının Yunan tahvillerinin performansıyla uyuşmadığını ifade etti. Moody’s Yunanistan’ın notunu ‘çöp’ seviyesine indirmişti...

YORGO KIRBAKİ / RADİKAL