TBMM, 1 çocuğun öldüğü kışla yanındaki patlama ile ilgili Van'a müfettiş gönderdi

Van'ın Özalp ilçesinde, Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası tel örgüleri yanında meydana gelen ve 1 çocuğun ölümüne, 5 çocuğun da yaralanmasına neden ol

  Van ' ın Özalp ilçesinde , Orgeneral Mustafa Muğlalı Kışlası tel örgüleri yanında meydana gelen ve 1 çocuğun ölümüne , 5 çocuğun da yaralanmasına neden olan patlama ile ilgili TBMM İnsan Hakları Komisyonu , ilçeye 2 müfettiş gönderdi .

Olay , 25 Mayıs 2010 ' da Ogeneral Mustafa Muğlalı Kışlası ' nın arka tarafında bulunan 2 ' nci Hudut Tabur Komutanlığı ' na ait atış poligonlarını çevreleyen tel örgüleri yanında meydana geldi . Bir grup çocuk oynarken meydana gelen patlamada , Nurullah Erçiçek ( 10 ) , Seyfullah Erçiçek ( 12 ) , Yunus Yaman ( 12 ) , Doğukan Meşe ( 13 ) , Rıdvan Coşan ( 12 ) ile Oğuzcan Akyürek ( 13 ) yaralandı . Ağır yaralı olarak Van ' a sevk edilen Oguzcan Akyürek , tedavi gördüğü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ' nde hayatını kaybetmişti .

Olayla ilgili ilçeye gelen Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Firik ve Adalet Bakanlığı Müfettişi Mecit Gürsoy , ilk olarak Özalp Kaymakamı Hüseyin Demirbaş ' la görüştü . Ardından adliyeye geçen müfettişler , Cumhuriyet Başsavcısı Murat Şahingöz ile bir araya geldi . Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından Müfettişler Mehmet Firik ve Mecit Görsoy , Özalp Belediyesi ' ne geçerek burada BDP ' li Belediye Başkanı Murat Durmaz ' dan olayla ilgili bilgi aldı . Müfettişler , Başkan Durmaz ' dan 2 . Hudut Tabur Komutanlığı tel örgüleri bölgesinin krokisini , evlerin yerleşik durumu hakkında belge de aldı .

Müfettişler , patlamada yaralanan ve tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edilen yaralı çocuklar Doğukan Meşe , Yunus Yaman ve Rıdvan Coşan ' ı da evlerinde ziyaret ederek olayın nasıl meydana geldiğini sordu . Müfettişler , daha sonra olayın meydana geldiği 2 . Hudut Tabur Komutanlığı Orgeneral Mustafa Muğlalı kışlası tel örgüleri yanına giderek incelemelerde bulundu . Bu arada , olay bölgesine yakın yeni bir nöbet yeri yapıldığı ve askeri alanı çevreleyen tel örgülerin güçlendirilerek , uyarı levhaları asıldığı görüldü .

Meclis İnsan Hakları Kurulu ' nun görevlendirdiği müfettişler , daha sonra 2 . Hudut Tabur Komutanlığı ' na geçerek askeri yetkililerden de olay hakkında bilgi aldı . Müfettişler , meydana gelen patlamanın ardından doktorların Oğuzcan Akyürek adlı çocuğa kara kod verip ' öldü ' diyerek olay yerinde bırakmaları ve 20 dakika sonra yaşadığı tespit edilerek pikap arkasında hastaneye götürülmesi olayını da araştırdı . Olayla ilgili olarak hastane personelini de dinleyen müfettişler , daha sonra ilçeden ayrıldı . Müfettişler hazırlayacakları raporu TBMM İnsan Hakları Kurulu ' na sunacak .