RTB Başkanı Erdoğan: Çay Kanun Tasarı Taslağını gündemimizden çıkarıyoruz
Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize gündemini uzun süredir teşkil eden 'Çay Kanun Tasarısı Taslağı'nı gündemlerinden çıka
Erdoğan , RTB toplantı salonunda RTB ve Ulusal Çay Konseyi öncülüğünde hazırlanan tasarı ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu . Çay sektöründeki sorunları çözmek ve ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla 2009 yılı Ekim ayında taslak çalışmalarına başladıklarını hatırlatan Erdoğan , " Geçen yıl başladığımız taslak çalışmalarımız da bin 500 kişinin görüşleri alınarak , 120 kurum ve kuruluşun temsilcileriyle çeşitli toplantılar yapılarak içinde bulunduğumuz ay itibariyle son şekline getirilmiştir . " dedi .
Doğu Karadeniz bölgesinde yaşayan ve geçimini çay ile sağlayan 1 milyona yakın insanın yararına olacak bir taslak çalışması yaptıklarının altını çizen Erdoğan , " Sektörün yıllardır süre gelen sorunları , üreticiden sanayiciye ve devletten tüketiciye kadar herkesi mutsuz etmektedir . Karadeniz insanının çay bahçesinden umudunu kesmemesi ve sektördeki içinden çıkılması güç sorunların çözülmesi ve sistemli bir yapıya kavuşturulması elzemdir . " diye konuştu .
Hazırladıkları taslakta ele aldıkları konulara da değinen Erdoğan , şöyle konuştu : " Her aklına esen ' Ey üretici ben fabrika kurdum , kiraladım yaş çayınızı getirin ' demesin dedik . Çay peşin para ile alınıp satılsın . Üreticinin parası haksız yere birilerinin cebine girmesin istedik . Hem yaş hem de kuru çay maliyet ve kar üzerinden satılsın . Zararına satışlar olmasın arzuladık . Kaliteyle beraber fiyatlar yukarıya çıksın . Üretici kaliteli yaş yaprak toplamaya , sanayici de kaliteli yaş çay üretmeye odaklansın , sektörle ilgili iş ve işlemler tamamen kayıt altında tutulsun . Çayla ilgili bütün veriler şeffaf olsun , Devlet vergi kaybına uğramasın ve sektörle ilgili politikalar belirlenebilsin dedik . Tüketici paketinin içinde ne olduğunu bilsin . Marketten aldığı çayı güvenle ve gönül rahatlığıyla tüketsin . Sadece iklim koşulları bakımından Türkiye ' de üretilebilen organik çayımızın ihraç edilmesini , dünyanın her tarafında doğal Türk çayının çok yüksek bedellerle satılabilmesini istedik . "
Tasarının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini dile getiren Erdoğan , konuşmasını şöyle sürdürdü : " Bu toplumsal ihtiyaç nedeniyle başladığımız kanun çalışmalarının temelinde serbest piyasa kılıfı altında üreticinin ve sanayicinin dolandırılmasının önüne geçmek ve sektörü kaliteye yönlendirmek vardır . Kaliteyle beraber fiyatı yukarıya taşıyacak bir sistemin bölgemiz ve ülkemizin refah seviyesini yükseltmesine katkıda bulunacağına inanıyorum . Üreticiden sanayiciye , sektörün bütünüyle düzenlediği bu kanun taslağını , sektörle ilgili düzenleme ihtiyacı hasıl olana kadar gündemimizden kaldırıyoruz . "
Ayrıca Erdoğan , kanun taslağının hazırlanmasına başından sonuna kadar karşı çıkan kurum ve kuruluşlara kırgın olmadığını da sözlerine ekledi .