Anayasa Mahkemesi'nin iş yükünü, CHP'nin açtığı davalar oluşturuyor

CHP, 2002 yılından bu yana Meclis'ten geçen düzenlemelere ilişkin ilginç bir tavır sergiliyor. Anamuhalefet partisi, 7 buçuk yıl içinde yaklaşık 160 k

CHP, 2002 yılından bu yana Meclis'ten geçen düzenlemelere ilişkin ilginç bir tavır sergiliyor. Anamuhalefet partisi, 7 buçuk yıl içinde yaklaşık 160 kere Anayasa Mahkemesi'nin kapısını çaldı.

CHP, şimdi de Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve Bezm-i Alem Üniversitesi'nin kurulmasını öngören kanunun Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi amacıyla milletvekillerinden imza topladı.

Anayasa Mahkemesi, Perşembe günü ise CHP'nin başvurusu üzerine 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 9 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını görüşecek. Önümüzdeki haftalarda da Yüksek Mahkeme, yine CHP tarafından Anayasa değişiklik paketinin iptaliyle yapılan başvuruyu 'şeklen' görüşecek.

Kendisinin de Meclis'ten geçmesi için destek verdiği bazı kanunların bile iptalini isteyen CHP, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin de iptali için başvurmuştu. Şu anda Anayasa Mahkemesi'nin önünde görüşülmeyi bekleyen 134 dosya bulunuyor. Bunların dörtte biri CHP tarafından açılmış davalar. Mahkeme, anamuhalefetin iptalini istediği 34 dosyayı karara bağlayacak.

Anayasa Mahkemesi'nde 3 Mayıs 2010 tarihi itibarıyla incelemesi devam eden, karara bağlanmayan Yüce Divan, Yüce Divan Değişik İşler, Siyasi Parti Kapatma, Siyasi Parti İhtar, Değişik İşler, İptal Davası ve İtiraz Başvurusu olmak üzere 134 dava bulunuyor.

Başvuruların bir kısmını, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ile Danıştay yaparken; geri kalanları da Anadolu'daki değişik mahkemeler yapmış. CHP adına yapılan başvurularda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismi dikkat çekiyor. Başvuruların kimileri inceleme aşamasındayken; kimileri için de görüşme günü belirlenecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin, son anayasa değişikliğini, hazırlık aşamasında iken Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğine yönelik açıklama yapmasına tepki göstermiş, Anayasa Mahkemesi'nin Anamuhalefet Mahkemesi'ne dönüştüğünü öne sürmüştü.

YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NIN GÜNDEMİNDE PARTİ KAPATMA VAR

Yüksek Mahkemenin görüşeceği konular arasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın; 'siyasi parti siciline kayıtlı olan Demokratik Sol Partisi'nin amblemine büyük ölçüde benzerlik gösteren ve parti tüzüğünün 1. maddesinin üçüncü fıkrasının 'Demokratik Sol Halk Partisi'nin simgesi, özgürlüğü çağrıştıran koyu mavi üzerinde, barışı ve sevgiyi çağrıştıran, ağzında buğday başağı taşıyan ak güvercindir.' biçimindeki birinci tümcesindeki hükmünü değiştirmesi suretiyle aykırılığın giderilmesinin sağlanması için Demokratik Sol Halk Partisi'ne, 22.4.1983 günlü, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 104. maddesi gereğince ihtar kararı verilmesi istemi' de yer alıyor.

Görüşme gününü bekleyen konulardan biri ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın; "Teşkilat kurmadığı il ve ilçelerde teşkilat kurmuş gibi yazılı beyanda bulunarak Anayasa'nın 68. maddesinin dördüncü fıkrasında yazılı demokratik cumhuriyet, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı davranan ve hukuk kurumlarına olan güvenin sarsılmasına neden olan Demokratik Halk Partisi'nin, Anayasa'nın 69. maddesinin altıncı fıkrası, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 101. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile 103. maddesinin ikinci fıkrası gereğince temelli kapatılmasına karar verilmesi" istemi bulunuyor.