Yapı Merkezi Türkiye'nin Çöpüne Talip

Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik şirketlerinden Yapı Merkezi, atık yönetimi sektörüne gireceğini duyurdu.

  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ' nun ( DEİK ) organizasyonu ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün Güney Kore ' ye düzenlediği resmi geziye katılan Yapı Merkezi Murahhas Azası Başar Arıoğlu , Türkiye ' deki büyükşehir belediyelerinin atık yönetimini yapmaya talip olmayı düşündüklerini söyledi .
Güney Kore ' de atık yönetimi alanında dünyanın en iyi teknolojilerinden birini üreten MECEN IPC adlı firma ile görüştüklerini belirten Arıoğlu , Koreli firmaların bu alanda hem iyi teknoloji ürettiklerini ; hem de ucuz olduklarını kaydetti .
Müteahhitlik sektöründe nakit akışında yaşadıkları düzensizliğin kendilerini farklı arayışa yönelttiğini ifade eden Arıoğlu , Türkiye ' de bazı belediyelerin çöpten enerji ürettiğini , ancak bu belediyelerin de Güney Kore ' deki teknolojiyi kullanmaları halinde çok daha verimli sonuçlar alacaklarını belirtti . Arıoğlu , Güney Koreli firmaların kullandığı teknoloji ile normal koşullarda 10 yılda dolan atık sahalarının 60-80 yıl kullanılabileceğini kaydetti . Çöpten enerji üretimi için Türkiye ' deki belediyelerin
eğitilmesi gerektiğine dikkat çeken Yapı Merkezi Murahhas Azası Arıoğlu , yüksek teknolojili atık yönetimi için Türkiye ' deki belediyelerin birçoğunun masraf altına girmeyeceğini ; bazı belediyelerin ise çöp için harcadığı masrafı düşürebileceğini söyledi . Arıoğlu , Seul belediyesinin çöpten saniyede 60 megawattlık enerji ürettiğini sözlerine ekledi .
İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri ( İETT ) , toplu taşımada kullanılan otobüslerin doğalgaza dönüşümü için Güney Koreli CEV şirketi ile iyiniyet anlaşması imzaladı . Anlaşma , ilk etapta 400 otobüsün doğalgaza dönüşümünü kapsıyor . İETT Genel Müdürü Yard . Doç . Dr . Hayri Baraçlı , doğalgazla çalışan otobüslerin mazotlulara göre yaklaşık yüzde 40 daha az maliyetli olacağını söyledi . Deneme sürecinde başarılı olunması halinde İETT ' nin diğer otobüslerinin de doğalgaza geçeceğini kaydeden Baraçlı ,
buradan elde edilen tasarrufla bilet fiyatlarını da ucuzlatabileceklerini açıkladı . CEV şirketi ise mazotla çalışan otobüslere göre tasarruf oranını yüzde 60 olarak öngörüyor .
Otobüslerin mazottan doğalgaza dönüşümü için İETT herhangi bir masraf yapmayacak . Toplam maliyet , 14 taksite bölünecek . Elde edilen tasarrufun belli bir yüzdesi şirkete ödenecek .
İETT ' nin toplam 2 bin 830 aracı bulunuyor . Anonim şirket olarak görüldüğü için akaryakıt kullanımında ÖTV de ödüyor . İETT ' nin aylık akaryakıt gideri 20 milyon TL ' yi geçiyor . İETT ' de 5 bin 500 şoför çalışıyor . Bir şoförün ortalama toplam maliyeti 4 bin 500 TL . Şirketin yıllık zararı 100 milyon TL .
İETT Genel Müdrürü Hayri Baraçlı , filoda bulunan yaşlı otobüslerin yenilenmesi gerektiğini , doğalgaz kullanımında başarılı olunması halinde yeni alınacak araçların doğalgazlı olacağını ifade etti . Baraçlı , bu alımlarda Türk firmaları tercih etmek istediklerini söyledi . Otobüslerde doğalgaz kullanımının egzos gazını azaltarak çevreye de olumlu katkısı olacağına dikkat çeken Baraçlı , metrobüsler sayesinde günlük karbon emisyonunun 623 ton azaldığını hatırlattı .
DEİK Türk- Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar , Türkiye ' nin ihracatının yaklaşık yarısını yaptığı Avrupa Birliği ' nin Güney Kore ile serbest ticaret anlaşması ( STA ) imzalamasının Türkiye için önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti . Güney Kore , bu anlaşma ile Avrupa Birliği ' ne ihraç ettiği otomotiv , demir-çelik , beyaz eşya gibi ürünlerde gümrük vergisini sıfırladı . Türkiye ' nin Kore ' den ithal edip üzerine katma değer koyarak ihraç ettiği ürünlerin bu nedenle yüzde 8-10 daha pahalı hale geldiğini
kaydeden Ali Kibar , kısa sürede Türkiye ile Güney Kore arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmaması halinde Türkiye ' nin Avrupa Birliği ' ne yönelik ihracatının darbe alacağını söyledi . Ali Kibar , iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin nisan ayında başladığını hatırlattı ve sonbaharda Güney Kore ' de yapılacak G-20 toplantıları sırasında bu anlaşmanın imzalanmasının beklendiğini kaydetti .