Mehmet Uluğtürkan: ÇUFAŞ ve TÜYAP el ele verirse Adana'ya daha çok İbrahim Balaban'lar gelir

Ekonomi Muhabirleri Derneği Doğu Akdeniz Temsilcisi Mehmet Uluğtürkan, TÜYAP Adana'da gerçekleştirilen ÇUTEK Fuarı'na katılan Suudi Binladin Group Ge

Ekonomi Muhabirleri Derneği Doğu Akdeniz Temsilcisi Mehmet Uluğtürkan, TÜYAP Adana'da gerçekleştirilen ÇUTEK Fuarı'na katılan Suudi Binladin Group Genel Müdürü İbrahim Balaban'ın yaptığı 10 milyon Euro anlaşmanın 'fuarların ne kadar önemli olduğunu' gösterdiğini söyledi.

Uluğtürkan, "TÜYAP Adana yetkilileri Adana'da daha etkin fuarlar ortaya koymak için önemli gelişmelere imza atıyor. Özellikle Ortadoğu ülkelerinden ziyaretçi çekmeye yönelik gayretleri var. Örneğin, Suudi Arabistan'ın en büyük inşaat firması Suudi Binladin Group'un Genel Müdürü İbrahim Balaban'ı fuara davet ettiler. Bilindiği gibi Binladin Group, Suudi Arabistan'ın neredeyse tüm altyapı ve üstyapı inşaatlarını yapan bir firma. Kabe'nin çevresini genişletme ve güzelleştirme işlerini de bu firma yapıyor. Dolayısıyla şu an 15 milyar dolarlık bir projeyi yürüten bir firmanın Türk genel müdürü davet edildi. ÇUTEK Fuarı için Adana'ya gelen Balaban neredeyse fuardaki tüm firmalarla görüştü. Kaynak makinaları satın aldı. Boru üretme makineleriyle ilgilendi. Adanalı bir otomosyon firmasıyla anlaşma yaptı. Adana'yı ve sanayi yapısını adeta ezberleyip gitti. 10 milyon Euroluk anlaşma yaptı. İşte bizim de TÜYAP'tan beklediğimiz girişim budur. Bu bölgenin fuarcılığını dolayısıyla ekonomisini büyütmenin en önemli yolu da budur." ifadesini kullandı.

"Fuarlarımıza daha çok ilgili ziyaretçinin gelmesi gerekiyor." diyen Uluğtürkan, "Fuarlara daha fazla ilgili ve gerçekten iş bağlantısı yapacak ziyaretçi çekmek sadece TÜYAP'ın görevi olmamalı?. Adana'nın fuarcılığını tanıtmak, konuşmak, sürekli gündemde tutmak sokaktaki Adanalı'dan yerel yöneticilere herkesin görevi. Ancak, birinci derecede sorumlu olanlar var. Bunlardan ilki bölge yerel yönetiminin ve meslek odalarının ortaklığıyla kurulan ÇUFAŞ'tır. Bir dönem 'Huzur haklarıyla anılan ÇUFAŞ, Büyükşehir Belediyesi'ndeki değişiklerle yeniden yapılandı. Yönetime Şahin Bilgiç, Yücel Bayram gibi yeni isimler girdi. Yapılan ilk icraat kamuoyunun tepkisine neden olan huzur haklarına son vermek oldu. ÇUFAŞ'ta huzur haklarından vazgeçmekle sorun çözülmedi?. ÇUFAŞ'ın bölge fuarlarının gelişmesine katkı sağlayacak etkinlikleri de hayata geçirmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

ÇUFAŞ'ın yeni kararlar aldığına dikkat çeken Uluğtürkan, "Adana fuarlarının tanıtımına ve daha fazla ilgili ziyaretçi getirilmesine artık ÇUFAŞ'tan da destek geliyor. Yeni yeni öneriler gündeme getiriliyor. ÇUFAŞ'ın önceki yönetimi aylık yaklaşık 40 bin TL. huzur hakkı alıyordu. Yeni yönetim huzur hakkı almıyor. Dolayısıyla artık ÇUFAŞ'ta aylık 40 bin TL'lik bir tasarruf yapılıyor. Bu tasarruf önümüzdeki fuarlar için harcanabilir. Özetle sadece bu parayla bile her fuarımıza 40 tane İbrahim Balaban konuk edilebilir. Fuarlarımızda İbrahim Balaban'ların sayısı artarsa bu kentin sanayicisinden, kebapçısına herkes mutlu olur. Kent ekonomisi topyekun kalkınır. Dönem kısır çekişmeler dönemi değil. Dönem daha çok İbrahim Balabanları Adana'da ağırlama dönemidir." dedi.