Mayıs Ayında 54 Tüketici Şikayeti Değerlendirildi

Aydın Valiliği Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Mayıs ayı içerisinde 54 tüketici şikayeti değerlendirilerek, sonuca bağlandı.

Mayıs Ayında 54 Tüketici Şikayeti Değerlendirildi
Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Ölçüler ve Ayar Servisince Mayıs ayı içerisinde toplam 715 adet Ölçü ve Tartı Aletlerinin İlk ve Periyodik Muayenesi yapılmıştır. Muayenesi yapılan aletlerin 633 âdeti damgalanmış, 82 âdeti ise uygun bulunmayarak ret edilmiştir. Ay içerisinde 173 adet elektrik ve su sayacının şikâyetli muayenesi yapılmış olup, 131 âdetinin doğru çalıştığı, 42 âdetinin arızalı çalıştığı tespit edilmiştir. 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında 4 âdeti kamu alımları için ulusal marker ölçüm kontrolü yapılmış olup yapılan ölçümlerin sonucu geçerli çıkmıştır. 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında Muayene ve Damgası yapılacak ölçü ve tartı aletleri sahiplerince 3 bin 610,12 TL Maliyeye yatırılmıştır" denildi.
Tüketici şikâyetlerinin değerlendirilmesine de yer verilen açıklamada, "İl Müdürlüğümüze intikal eden tüketici şikâyetleri; 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereği ve bu Kanuna dayanılarak Bakanlığımızca düzenlenen Yönetmelikler, Tebliğler ve Genelgeler doğrultusunda incelenerek mümkün olan en kısa zamanda sonuçlandırılmasına çalışılmaktadır. Merkezleri diğer illerde ve ilçelerde bulunan firmalarla ilgili şikâyetler, İl Müdürlüklerine veya İlçe Kaymakamlıklarına intikal ettirilerek ilgili Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinde sonuçlandırılması sağlanmaktadır. Mayıs ayı içerisinde İl Müdürlüğümüze ulaşan tüketici şikâyetlerinin sayısı 54 adettir. Bu şikâyetler; cep telefonu, çeşitli bankacılık hizmetleri, ayakkabı, kapıdan satış ve diğer ayıplı mal ve hizmetlerden oluşmaktadır. İl Hakem Heyeti Başkanlığımızca 12 Mayıs 2010 ve 31 Mayıs 2010 tarihlerinde olmak üzere 2 adet hakem heyeti toplantısı yapılmıştır. Söz konusu toplantılarda 29 âdeti tüketici lehine, 13 âdeti tüketici aleyhine ve 21 âdeti bilirkişi ataması olmak üzere toplam 63 adet İl Hakem Heyeti kararı alınmıştır. 13 adet tüketici şikâyeti İl Hakem Heyetine intikal ettirilmeden Müdürlüğümüzce sonuçlandırılmıştır" ifadelerine yer verildi.
4077 Sayılı Kanun kapsamında Aydın merkez ve Germencik, Koçarlı, Kuşadası, Söke İlçeleri ile Umurlu Beldesinde 140 firmada 205 ürün "Garanti Belgesi", "Türkçe Kullanma Kılavuzu" ve "Satış Sonrası Servis Hizmetleri Yeterlilik Belgesi" denetimi yapıldığı kaydedilen açıklamada, herhangi bir aykırılığa rastlanılamadığı kaydedildi. 4703 sayılı Kanun kapsamında da Aydın merkez ve Germencik, Koçarlı, Kuşadası, Söke İlçeleri ile Umurlu Beldesinde 12 firmada 14 ürün, "CE" uygunluk denetimi ve "Hazır Ambalaj" denetimi yapıldığı ve aykırılığa rastlanılmadığı belirtildi.