Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Dırıldayev: Etnik çatışma yok, olaylar çetelerin savaşıdır

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi R.O Dırıdayev, ülkesinde yaşanan şiddet olaylarının etnik çatışma olmadığını iddia etti . Dırıdayev göre olayla

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi R.O Dırıdayev, ülkesinde yaşanan şiddet olaylarının etnik çatışma olmadığını iddia etti . Dırıdayev göre olaylar etnik çatışma gibi gözükse de, aslında ülke içerisindeki çetelerin savaşı. Dırıldayev olayların kontrol altına alındığını belirterek, ülkeden tahliye edilen yabancılar arasında Türk'lerin de olduğunu ifade etti.

Or-An'daki Büyükelçilik binasında gerçekleştirilen basın toplantısında Dırıldayev, ülkede meydana gelen olayları değerlendirdi. Geçtiğimiz 5 gün içerisinde yaşanan olayların çok üzücü olduğunu söyleyen Dırıldayev, olayları gerçekleştirenlerin, eski devrik lider Bakiyev taraftarları olduğunu iddia etti. Sorumluların yakalandığını kaydeden Büyükelçi: "Olaylar dışarıdan bakıldığında etnik çatışma gibi gözükse de bu, içerideki çetelerin savaşıdır. Olaylara sebep olan kişilerin yakalandığına dair kesin bilgiler var. Bunlar eski devrik lider Bakiyev'in taraftarları. Maalesef devrik lider ilk göreve geldiğinde çetelerle işbirliğine gitmiştir. Bunların faaliyetleri arasında Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan hattındaki eroin trafiğinin kontrol edilmesi var. Bu kontrolü kaybetmemek için bu olaylar düzenlenmiştir." dedi.

Bir Özbek vatandaşın keskin nişancılar tarafından vurulmasıyla olayların başladığını aktaran Dırıldayev, Kırgız halkının olayların dış güçler tarafından çıkartıldığını anladığını ifade etti. Dırıdayev şöyle konuştu: "Kırgız halkı anladı ki, bu çatışmalar dışarıdaki güçler tarafından başlatıldı. Halk ve diğer diplomatik kuruluşlar, barışın sağlanması için çalışmalar sürdürülüyor. Şu an çatışmalar kontrol altında. Özbekistan'a sığınma talebinde bulunan 2000'den fazla insan geri geliyor. Kayıplar hem maddi hem manevi olduğu için halkımız üzüntü içinde."

Açıklama sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dırıldayev, olayların, 27 Haziran'da gerçekleştirilecek referandumu etkileyip etkilemeyeceği konusundaki bir soruya şöyle cevap verdi: "Olaylar çok üzücü ancak, biz referandumun zamanında yapılmasını planlıyoruz. Olayları çıkartanlar bunu engellemeye çalışıyor."

Kırgızistan'da yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik ne tür tedbirler alındığının sorulması üzerine büyükelçi: "Çatışma bölgesindeki tüm yabancı uyruklu vatandaşlar tahliye ediliyor. Oş ve Celalabad kentinde 1000 civarında vatandaş tahliye edildi. Bunların arasında Türk kardeşlerimiz de var." diye konuştu.

Son olarak, Türkiye'yle barışın sağlanması konusunda işbirliği yaptıklarını belirten Dırıldayev, Türkiye'ye teşekkür etti.

Toplantı sonrasında Türkiye'de öğrenim gören, Kudret Artikbaev, Kırgız ve Özbek öğrenciler adına bir açıklama yaptı. Artıkbaev: "Türkiye'nin insan hak ve hukuk'unda ne kadar hassas olduğunu biliyoruz. Bölgede daha fazla kan dökülmemesi için kardeş ülke olan Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz." dedi.