Gül: Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan'da yaşanan olayları yakından takip ettiklerini belirterek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Güney Kore gezisini yarıda kesip Türkiye'...

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , Kırgızistan ' da yaşanan olayları yakından takip ettiklerini belirterek , MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ' nin , Güney Kore gezisini yarıda kesip Türkiye ' ye dönmesi çağrısına ' ' Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz? ' ' sözüyle cevap verdi .

Gül , Güney Kore ' ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında , temaslarını izleyen Türk gazetecilerle konakladığı Lotte Otel ' de sohbet toplantısı düzenledi .
Bir gazetecinin sorusu üzerine , Kırgızistan ' daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini , telefon görüşmeleriyle yeni Kırgız yönetimine neler yapmamaları gerektiğini söylediklerini anlatan Gül , iç çatışma olmaması ve kan dökülmemesi için çaba gösterdiklerini belirtti .
Eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ' in ilk olayların çıkması üzerine Kazakistan ' a geçmesi için yardımcı olduklarını ifade eden Gül , ' ' Yoksa onu çıkartmayacaklardı oradan ' ' dedi .
Türkiye ' nin , bütün sürecin takipçisi olduğunu anlatan Gül , ' ' Kardeş bir ülkede olup bitenler tabii bizi çok yakından ilgilendirir , Türk dünyasını yakından ilgilendirir ' ' dedi .
Konunun geçen hafta İstanbul ' da yapılan CICA Toplantısında ayrıntılarıyla ele alındığını , hatta konuyu Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüştüğünü bildiren Gül , yeni yönetime kimseyi suçlamaması ve komşularıyla problem yaşamaması önerisinde bulunduğunu söyledi .
Gül , ' ' Siz bir kez bölünmeye başlarsanız , etnik ayrışmalar . . . ' Hepimiz bir Türküz , Türkleriz ' deriz , Türklerin içinde de böyle kaç tane etnik şeyler çıkar . Onları da biraz daha deşersen o şehirden , bu şehirden , köyün aşağı mahallesi , yukarı mahallesi diye insanlar bölünürler . Onun için bunlar çok tehlikeli şeyler . Orada Özbekler , Kırgızlar , Kazaklar , Tacikler var . Bir ülke gelişmiş olmayınca geçim zorluğu , kıskançlıklar . . . Siyasi şeyler sonra gelir . Onu , bunu suçlayarak değil . Zaten ateşi kim yakarsa patlayacak , oralarda hep barut var ' ' diye konuştu .
-BAHÇELİ ' NİN ÖNERİSİNE CEVAP-
Cumhurbaşkanı Gül , MHP Genel Başkanı Bahçeli ' nin ' ' Güney Kore ziyaretini yarıda keserek , Türkiye ' ye dönmesi için Cumhurbaşkanı Gül ' e çağrıda bulunduğu ve bazı görüşmeler yapması gerektiğine ' ' ilişkin sözleri hatırlatılması üzerine ' ' Şehitlerimizi ziyaret etmeden mi döneceğiz? Ankara ' dan da konuşulur , buradan da konuşulur , her yerden konuşulur . Memnun oldum tabii ki bu duyarlılığa , ilgiye , siyasi partilerimizin sahiplenmesine . Bu çağrılar da bize güç veriyor ' ' yanıtını verdi .
Kırgızistan ' daki gelişmelerle ilgili olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile sürekli temas halinde olduklarına dikkati çeken Gül , Kırgızistan ' a Türk Konseyi çatısı altında ortak yardım yapılması kararı aldıklarını kaydetti .
Gül , Kırgızistan ' ın Rusya ' dan asker istediğinin ve Rusya ' nın bu talebi reddettiğinin belirtilmesi üzerine ' ' asker göndermenin uluslararası hukuk içinde olduğunu ' ' söyledi .
Rusya ' nın , Kırgızistan ' ın talebini BM çatısı altında olması halinde ülkeye gidebileceğini açıkladığını anımsatan Gül , ' ' Hangi ülke bir tarafa asker gönderecek olursa o , başka ülkelerin de hemen dikkatini çeker . Çünkü kim asker gönderirse orada bir hakimiyet . . . Bunlar çok hassas konular olduğu için bunlar hem komşu ülkelerin anlaşması hem de içeridekilerin daveti . . . Onun için herkes yardım gönderiyor şimdi . Orada askeri varlık da yok ' ' diye konuştu .

Zaman