Esnaf ve tacirde 'ustalık belgesi' krizine bakanlık el attı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından esnaf odalarına üye kayıtlarında ustalık belgesi zorunluluğu uygulaması nedeniyle yaşanan 'esnaf-tacir' ayırımı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından esnaf odalarına üye kayıtlarında ustalık belgesi zorunluluğu uygulaması nedeniyle yaşanan 'esnaf-tacir' ayırımının ortadan kaldırılmasına yönelik adım atıldı.

Esnaf ve sanatkârlar odalarına üyelik için ustalık belgesi isteniyor. Belgeye sahip olmayan esnaf ve sanatkârlar, ticaret ve sanayi odaları ile meslek odalarına kayıtta problem yaşıyor. Söz konusu sıkıntı Sanayi Bakanlığı'nın bir süre önce kamuoyuna açıkladığı Esnaf ve Sanatkârlar Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda da yer almıştı. Sıkıntının aşılması için bir takım tedbirler alındığını ve başta Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere gerekli yazışmaların yapıldığını aktaran Sanayi Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Böylece, Esnaf ve Sanatkârlar Odalarına üye kayıtlarında ustalık belgesi ibraz edilmesi zorunluluğu nedeni esnaf ve sanatkârların Ticaret ve/veya Sanayi Odalarına kayıt edilmesinin önlenmesi konusunda Esnaf ve Sanatkârlar Strateji Belgesi ve Eylem Planında öngörülen mevzuat değişikliği henüz gerçekleştirilmeden mevcut sorunları en aza indirmek amacıyla gerekli idari tedbirler alınmış bulunmaktadır."