Ermeni mezalimi bir kez daha kanıtlandı

Ermeni mezaliminin yaşandığı toplu kazıdan kurşun, kafatası ve yanmış eşyalar çıktı

  Ermeni mezaliminin yaşandığı Erzurum ' a bağlı merkez Tepeköy ' de öğleden önce yapılan kazılarda 13 insan kemiğine ulaşılırken , kazıda çok sayıda yanmış eşya , kurşun ve kafatasları çıktı .
Ermeni mezaliminin yaşandığı Erzurum ' a 8 kilometre uzaklıkta bulunan Tepeköy ' de 60 ' a yakın Türk ' ün katledildiği toplu mezarda kazı çalışmasına başlandı . Anadolu ' da bulunan toplu mezarların ikisinin bu köyde bulunduğu öğrenilirken sabah 07 . 00 ' da başlayan kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı finanse ediyor .
Toplu kazı hakkında bilgi veren Atatürk Üniversitesi ( AÜ ) Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç . Dr . Erol Kürkçüoğlu , katliamın 1918 yılı şubat ve mart ayında yapıldığını belirtti . Katliamın 50 ' ye yakın Ermeni Taşnak çetesi tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Kürkçüoğlu , ' Bugüne kadar Doğu Anadolu ' da yapılan toplu mezar kazılarında çıkarılan belge ve bulgular bilim dünyasında yankılar uyandırmıştır . Fransız asıllı Ermeni Albay Morel ' in emriyle harekete geçen Ermeni çeteleri Erzurum Ovası ' nda tam bir Müslüman Türk katliamı gerçekleştirmiştir . Nitekim Aşkale , Cinis , Tazegül , Alaca , Ilıca , Haydari , Tepeköy , Tuzcu , Gez , Karasu , Yeşilyayla ve Tımar gibi çok sayıda yer kısa sürede büyük felaketlere maruz kalmıştır . Tepeköy ' de Taşnak çetelerinin gerçekleştirdikleri Müslüman Türk katliamı sonrası 90 ' ı kadın , 60 ' ı erkek olmak üzere 150 kişi şehit edilmiştir . Türklerin sivil ahalisi , yaşlı kadınlar , erkekler ve çocuklar katledilmiştir . Büyük bir Müslüman Türk katliamının yapıldığı yerdir . Köyde eli silah tutan yaşlı annelerimiz , ninelerimiz Ermeni çeteleri tarafından köyün alt kısmında toplanmış . 90 ' a yakın kadın aşağıda Durak Bingöl ' e ait otluk alanda şehit edilirken köyün erkekleri de İbrahim Sefa ' ya ait 70 metrekarelik samanlık alanda katledilmiştir . Bugün , bilim dünyasına sözde Ermeni soykırımı iddialarına göre en iyi cevaptır . Katliam yapıldığını belgeleriyle ortaya koyuyoruz . ' dedi .
Bu arada toplu kazı AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof . Dr . Cevat Başaran gözetiminde yapıldı . Köyün yaşlılarından akrabaları katledilenler de kazı alanında hazır bulundu . Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk , AÜ Rektörü Prof . Dr . Hikmet Koçak , Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer ' in de katıldığı kazının öğlenden önceki kısmında 13 insan kemiği çıkarıldı . Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar tarafından da çıkarılan kemiklerin başında dua edildi .
Kazılarda katliama dair ilginç bulgulara da ulaşıldı . Yanmış eski ayakkabı , kumaş , tabak , kafatası ve kemikler arasından çıkan kurşunlar daha sonra köy meydanında bir bez üzerine serildi . Vali Sebahattin Öztürk , Türkiye Cumhuriyeti ' nin yakın tarihinde birçok köyde olduğu gibi Tepeköy ' de de katliam yapıldığının belgelerle sabit olduğunu söyledi . Öztürk , ' Tarihe bir belge sunmak ve bu acı olayları unutmamak bakımından kazı önemlidir . Ermeni iddialarının mesnetsiz , tek yanlı olduğu biliniyor zaten . Böyle çok sayıda mezarımız var . Türkiye ' nin aleyhinde çevrilen oyunlar boşa çıkartılması lazım . Bunun içinde bol bilgi ve belgeye ulaşılması gerekiyor . ' diye konuştu .
Tepeköy ' de yaşayan 73 yaşındaki Nejmettin Karaca ise halkın Ermeni çeteleri tarafından süngülenip öldürüldükten sonra bir yere toplanıp daha sonra gaz dökülerek yakıldığını vurguladı .
ERMENİ ASILLI TÜRK VATANDAŞI DA KAZIYA KATILDI
Öte yandan kazı çalışmasına değişik kurumlardan personel yer alırken , en ilgi çekeni ise Ermeni asıllı bir çalışan oldu . Erzurum İl Özel İdaresi ' nin personeli Erkan Akalp , kendisinin aslen Ermeni olduğunu , dedelerinin sonradan Müslümanlığı seçtiğini dile getirdi . Ermeni dedelerinden Türklere katliam yapıldığını duyduklarını anlatan Akalp , Ermeniler olarak bu durumdan rahatsız olduklarını söyledi . Akalp , ' Katliamı herkesin kabul etmesi gerekir . Dedelerimizden katliam yapıldığını duyduk . Erzurumlu olarak her yerde bu durum karşımıza çıkıyor . Ermenistan katliam yapıldığını kabul etsin . Çilesini biz çekiyoruz . ' ifadelerini kullandı .
Yeni Şafak