Erdemli'de Kahverengi Domates Üretimi

Mersin'in Erdemli ilçesinde bir domates üreticisi 'Akdeniz domatesi" olarak bilinen kahverengi domates üretti.

  İlk kez İspanya ' da daha sonra Hollanda ' da üretilen domatesi Türkiye ' de de ilgi ile karşılandığını belirten üretici Hamza Güven , " 15 yıldır Kırmızı domates üretiyorum . Bu ürün herkesçe bilinir ancak yeni ürünleri , dünyadaki değişmeleri ve gelişmeleri takip etmek artık üreticiler içinde mecburi . Talebe göre üretmeliyiz ki ürettiğimizi satabilelim . Bende gelişmelere ayak uydurabilmek adına seramın 200 metrekarelik kısmında kahverengi domates yetiştirdim " dedi .
Henüz deneme amaçlı dikim yaptığını diğer üreticilerinde bu ürüne yönelmesiyle ticari üretime geçmek istediğini ifade eden Güven , " Bu ürün domatesimizi ihraç ettiğimiz Rusya pazarında bile çok yeni . Hollanda , İngiltere ve Almanya tarafından biraz daha fazla kabul görüyor . Gerek tadı ve gerekse aroması ile gelecekte aranan bir ürün olacağından hiç şüphem yok . Kırmızı domatesi göre 2 katından daha iyi bir fiyata satılabiliyor " diye konuştu .
Domates üreticisi Güven , yetiştirdiği domatesi Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe , İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun ve Ziraat odası başkanı Adnan Dölek ' in beğenisine sundu .
Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe , yöre üreticisinin yeni çeşitlerle tüketiciye farklı lezzetleri sunma çabasında bulunduğunu , bunun sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti .
Geleneksel ürünlerin dışında çeşitliliğe gidilmesinin üreticinin cebine olumlu yansımalarının görüleceğini dikkat çeken Özefe , " Erdemlili üreticilerimiz yeni türleri yetiştirmeye başladı . Alternatif ürün her zaman kazandırıyor . Üreticimizi dünyayı takip ettiği yenilikçi olduğu için kutluyorum . Kahverengi domatesin tadının daha lezzetli olduğunu düşünüyorum " dedi .