Vali Çolak, çocuk evlerini ziyaret etti
Siirt Valisi Musa Çolak, 3. Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Şahin İşleyen, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Karamık, eşleri ile birlikte hizmete gire
Vali Musa Çolak, yurtlarda koruma altındaki çocukların aile ortamında yetişmesi ve sosyal hayata daha iyi uyum sağlamaları için "Çocuk Evleri Projesi"ni başlattıklarını kaydetti. İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı Saraçoğlu Çocuk Yuvası'nda barınan kız çocukların, proje kapsamında her evde beş çocuk barınacak şekilde Kardelen Çocukevi, Umut Çocukevi ve Denizyıldızı Çocukevi adı altında üç çocukevinin Kooperatif Mahallesi'nde hizmete açıldığını söyledi. Çocukların bakımını, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Proje Koordinasyon Merkezi'nce planlanan program dahilinde her çocuk evi için ayrı ayrı bir bakıcı annenin 24 saat görevlendirildiğini anlattı. Vali Musa Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sosyal devlet, toplumdaki güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği, yani sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü devlettir. Sosyal devlet anlayışından hareketle; toplumumuzun sosyal, ekonomik ve kültürel yapısındaki değişim sürecine paralel olarak, korunmaya muhtaç çocuk sayısındaki artış, ülkemizde korunmaya muhtaç çocuklara verilen en yaygın hizmet modelimiz olan kurum bakımı hizmetinin tekrar yapılandırılması ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Korunmaya muhtaç çocuklar alanında halen hizmet verdiğimiz toplu yasamdan kuruluşlar yerine, çocukevi adı altında en çok 6 -8 çocuğun barınıp yaşamlarını sürdürebileceği, temel gereksinimlerinin karşılanabileceği, çocukların geleceğe güvenle bakabilen, kendisini buna azami düzeyde hazırlayan ve gelecek kaygısını en aza indirgemiş, arkadaşlık, komşuluk ve mahalle gibi kavramları doyasıya yaşayarak öğrenebilecek, toplumla iç içe ve toplumun gerçeklerini bilerek ayakları üstüne basabilen bir gençlik yetiştirmek amacıyla yeni bir bakım modeli yaygınlaştırılmaya başlanmıştır.
Projenin çok önem arz ettiğini dile getiren Çolak, "Bu anlamda hayata geçirilen ve çocuğun yüksek yararı açısından gerekli olan 'Çocuk Evleri' ile; her ilin sosyal-kültürel ve fiziksel yapısı, çocuk yetiştirmeye uygun bölgelerinde, tercihen il merkezinde, okullara ve hastanelere yakın apartman dairesi veya müstakil dairelerde uygun görülecek yaş grubundan en çok 6 - 8 çocuğun bir ev ortamı yaratılarak korunma ve bakım altına alınan çocukların bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerinin, eğitimlerinin ve bir meslek sahibi olarak topluma yararlı kişiler olarak yetiştirilmelerinin sağlaması, çocuklarımız kendilerini yuvada ya da yurtta değil de, evlerinde de, aileleriyle birlikteymiş gibi hissedecek. Bu da onların gelişimlerine önemli katkılar sunacaktır. Bu bakımdan Çocuk Evleri Projesi'nin hayata geçirilmesinden dolayı, gösterilen gayret ve bu güzel çalışmadan dolayı, Sosyal Hizmetler İl Müdürü'müze ve çalışanlarına teşekkür ediyorum," diye konuştu.
Çolak, çocuk evlerinde kalan çocuklarla birebir ilgilenerek getirilen ikram önce çocukları ikram etti. Çocukları eşi ile birlikte kucağına aldı, bir ihtiyaçları olup olmadığını sordu. Evlerinden çok memnun olan kız çocuklara konuşan Çolak, her eve bir bilgisayar değil, herkese bir bilgisayar alacağını söyledi. Derslerini ihmal etmemelerini konusunda tavsiyelerde bulunan Çolak, bakıcı annelerin görevlerini iyi yapmalarını ve bu emanet çocukların kendi çocuklarından daha iyi yetiştirilmelerini istedi. Üç çocuk evinin aynı standartlarda tefriş edildiğini ve 63 milyona mal olduğunu aktaran Çolak, bu çalışmadan memnun olduğunu ifade etti.
Evde kalan kız çocukları ise misafirlere kolonya, çikolata, sarma ve börek ikramlarında bulundu.