Sarkozy ve Merkel'den çok tartışılacak anlaşma

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, 27 AB ülkesi ile bir "ekonomi hükümeti" kurulması ve şartlara uymayanın oy hakkının elinden alınmasını içeren bir anlaşmaya imza attı.

  Merkel , başbakanlıktaki gö ; rü ; şmeden sonra Sarkozy ile birlikte dü ; zenlediği ortak basın toplantısında , Avrupa ' nın geleceğini belirleyecek ' ekonomi hü ; kü ; metine ' tü ; m AB ü ; lkelerinin dahil edilmesinin ö ; nemine dikkat ç ; ekerek , İstikrar Paktının şartlarına uymayan ü ; ye ü ; lkelerin oy hakkının elinden alınması konusunda da Sarkozy ile gö ; rü ; ş birliği iç ; inde olduğunu sö ; yledi .

Kanada ' nın Toronto kentinde dü ; zenlenecek G-20 zirvesi ö ; ncesinde Kanada Başbakanı Stephen Harper ' e bir mektup gö ; ndererek bazı ortak taleplerini de ileteceklerini ifade eden Merkel , gelecekteki krizlerin yü ; kü ; nü ; n vatandaşlara yü ; klenmemesi iç ; in bankalardan vergi alınmasını ve bir transaksiyon vergisi getirilmesini isteyeceklerini kaydetti .

Merkel , AB bü ; nyesinde ek kurumların yaratılmasını istemediklerini , ancak gerekli bazı dü ; zenlemeler iç ; in AB sö ; zleşmelerinde değişiklik yapılmasını da istediklerini sö ; zlerine ekledi .

Sarkozy de , Avrupa ' nın geleceği iç ; in Fransa ' nın Almanya ile tek bir ses ile konuşmaya kararlı olduğunu belirterek , ' Ekonomi hü ; kü ; metinin ' 27 AB ü ; lkesinin katılımıyla oluşturulması konusunda anlaşma sağladıklarını , ancak pragmatik davranmak istediklerini , bu nedenle gerekli gö ; rü ; ldü ; ğü ; takdirde sadece 16 avro ü ; lkesinin de biraraya gelerek sorunları ele alabilmesine karar verdiklerini sö ; yledi .

Sarkozy , İstikrar Paktı şartlarını yerine getirmeyen ü ; lkelerin oy haklarının elinden alınması iç ; in gerekli sö ; zleşme değişikliklerinin yapılması konusunda da AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile gö ; rü ; şeceklerini kaydetti .

Kaynak : AA