Kırgızistan, halkı silah altına alıyor

Kırgızistan'da, Oş ve Celalabad eyaletlerinde Kırgızlar ile Özbekler arasında patlak veren çatışmaları kontrol etmekte güçlük çeken geçici hükümet, şiddet olaylarının bastı...

 

Kırgızistan ' da , Oş ve Celalabad eyaletlerinde Kırgızlar ile Özbekler arasında patlak veren çatışmaları kontrol etmekte güçlük çeken geçici hükümet , şiddet olaylarının bastırılması için 18-50 yaş grubundaki vatandaşları silah altına almaya karar verdi . Çatışmaların sürdüğü bölgede ölü sayısının 100 ' e yaklaştığı bildirildi .

Kırgızistan ' da , ülkenin güneyindeki Oş ve Celalabad eyaletlerinde üç gün önce patlak veren etnik çatışmalar devam ediyor . Özbekler ile Kırgızlar arasında süren çatışmalarda ölü sayısı resmi rakamlara göre 97 ' ye ulaşırken , 1247 de yaralı var . Ancak yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre ölü ve yaralı sayısı çok daha fazla . Celalabad ve Oş kentlerinde güvenliğin sağlanabilmesi için bölgeye ek askeri birlikler gönderiliyor . Geçici hükümet bölgede akşam 18 . 00 ' den sabah 06 . 00 ' ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti . Rusya ' dan barış gücü asker talebine olumlu cevap alamayan Roza Otunbayeva başkanlığındaki geçici hükümet , 18-50 yaş arasında yeni askere alımlar için karar aldı . Hükümet güney bölgesinde olayları bastırabilmek için gönüllü grupların oluşturulması için de çalışmalar başlattı . Bölgeye gönderilen ek kuvvetlere rağmen kontrolün kaybedildiğini ifade eden Otunbayeva , olayların bastırılabilmesi için polise ateş etme izni verdi .
Kırgızistan ' ın 250 bin nüfuslu ikinci büyük kenti Oş ' ta sokaklarda cesetlerin bulunduğu , birçok evin yandığı ve hâlâ silah seslerinin duyulduğu kaydediliyor . Binlerce Özbek kadın ve çocuk , sınırı geçerek Özbekistan ' a sığınmak için kapılara yığılmış durumda . Özbekistan Olağanüstü Hal Bakanlığı bölgeden 75 bin Özbek ' in sınırların açılmasının ardından giriş yaptığını açıkladı . Oş kentinde başlayan olaylar Celalabad ' a da sıçradı . Kentte dükkan ve kamu binaları yağmalanırken , tam bir kaosun hakim olduğu belirtiliyor . Görgü tanıkları polislerin saldırganlara müdahale etmediğini ifade ederken , Özbekler de bölgelerini korumak için yollara barikat kuruyor .
Nisan ayındaki ayaklanmalarda Otunbayeva ' nın yanında yer aldığı iddia edilen Özbek etnik topluluk , devrik Kırgız lider Kurmanbek Bakiyev ' in taraftarlarının hedefi haline geldiği iddia ediliyor . İç çatışmanın , 1990 ' lı yıllarda patlak veren ve binden fazla kişinin ölümü ile sonuçlanan tarihi çatışmalarla ilişkili olduğunu kaydeden uzmanlar , Özbeklerle Kırgızlar arasındaki gelir farklılığının bölgede her zaman tansiyon artırıcı bir etkisi olduğuna dikkat çekiyor . Olayların arkasında dış bağlantı olduğu yönünde değerlendirmeler de var . Geçici hükümet Başkanı Otunbayeva , 27 Haziran ' da yapılması planlanan anayasa değişikliği ile ilgili referandumun sabote edilmesi için Bakiyev ' in çatışmaları körüklediğini iddia ediyor . Belarus ' a iltica eden devrik lider Bakiyev ise etnik çatışmalarla ilgisi olmadığını söyledi . Olaylarla kendisinin ilişkilendirilmesini ' utanmazca yalanlar ' diyerek reddeden Kırgız devrik lider , yönetimi ele geçiren geçici hükümetin son olayları bastırmada etkisiz olduğunun kanıtlandığını söyledi .
Bölgeye asker göndermeye sıcak bakmayan Moskova insani yardımlar konusunda çalışmalar başlattı . Olağanüstü Hal Bakanlığı ' na ait uçaklar Kırgızistan ' a gıda götürürken , durumları kritik olan yaralıları da Moskova ' ya getirdi . Rusya , Kırgızistan ' da bulunan Kant askeri üssünün güvenliği için de üsse ek askeri birlik gönderirken , ABD de Afganistan operasyonları için Bişkek ' e çok yakın mesafedeki Manas askeri üssünü kullanmaya devam ediyor . İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu , Kırgızistan ' da sükûnet ortamına geri dönüş çağrısı yaparken , Avrupa Komisyonu da insani yardım malzemelerinin belirlenmesi için bölgeye bir heyet gönderme kararı aldı .

Türk vatandaşları kaygılı
Kırgızistan ' ın güneyinde çatışmaların şiddetlenmesi , burada yaşayan Türk vatandaşları da kaygılandırıyor . Çatışmalarda bir Türk yaralandı . Bölgede bulunan Türklerin bir kısmı Ahıska Türklerinin köylerine sığınırken birçok öğrenci ve işadamının evlerinde kalmayı tercih ettiği kaydediliyor . Kente yakın bir köye sığınmak zorunda kalan bir Türk vatandaşı Cihan ' a yaptığı açıklamada " Benim durumumda olan çok sayıda arkadaş var . " diyerek Türk vatandaşlarının bölgeden acil olarak tahliye edilmesini istedi . Oş kentinde yaşayan 12 bin Ahıska Türk ' ü de olayları endişe ile izliyor . Bölgede Türklere ait iki evin de ateşe verildiği gelen bilgiler arasında . Tansiyonun giderek yükselmesi üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , AGİT Dönem Başkanı Kazakistan ' ın Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ve Kırgızistan Geçici Yönetimi Başkan Yardımcısı Almazbek Atambayev ile telefonla görüştü . Bölgedeki Türk vatandaşlarına gerekli destek sağlanması için de hem bakanlık hem de Bişkek Türkiye Büyükelçiliği ' nde kriz masaları oluşturuldu .

Zaman