Kırgızistan'da iç savaşa doğru
Bakiyev'in devrildikten sonra kaçtığı Celalabad ve Oş'ta Özbeklere karşı son 20 yılın en şiddetli kıyım harekatı başlatıldı. Özbekler ile Kırgızlar arasındaki çatışmalarda 97 kişi öldü. Geçici hükümet Bakiyev'i işaret ederek çatışmaların yurtdışından yönetildiğini belirtti
Bakiyev ' in devrildikten sonra kaçtığı Celalabad ve Oş ' ta Özbeklere karşı son 20 yılın en şiddetli kıyım harekatı başlatıldı . Özbekler ile Kırgızlar arasındaki çatışmalarda 97 kişi öldü . Geçici hükümet Bakiyev ' i işaret ederek çatışmaların yurtdışından yönetildiğini belirtti
Kırgızistan ' ın güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasındaki etnik çatışmalarda üçüncü gün geride kalırken , ölü sayısı 97 ' i buldu , 1200 ' ü aşkın kişi yaralandı . Ülkeyi iç savaşa sürükleyen Celalabad ve Oş merkezli çatışmaların yurtdışından yönetildiği iddia edildi . Oş sokakları ceset ve yaralılarla dolarken , bazı dükkanlar ile işyerleri ve kamu binaları yağmalandı . Nisan ayında Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ' in devrilmesiyle sonuçlanan kanlı ayaklanmanın ardından kurulan geçici hükümet güvenlik güçlerine isyancıların ' vurulması ' emrini verdi . Her iki eyalette de olağanüstü hal ilan edildi .
İSYAN EMRİ DIŞARIDAN
Yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov , olayların çok başarılı biçimde önceden hazırlanmış olduğunu ve yurtdışından yönetildiğini söyledi . Tacikistan ' dan bir grubun Kırgızistan ' a geçtiğini iddia eden Beknazarov , üç hafta önce , Kurmanbek Bakiyev ' in kardeşi eski istihbaratçısı Canıbek Bakiyev ' in Tacikistan ' da saklandığını ve yanında silahlı kişilerin bulunduğunu ileri sürmüştü .
Celalabad ' da bir ay önce Kırgızlar ile Özbekler arasında çıkan gerginliğin , eski lider Kurmanbek Bakiyev ' in oğulları Maksim ve Marat ile Bakiyev ' in kardeşi Canıbek Bakiyev tarafından organize edildiği ileri sürülmüştü . Haber bültenlerinde yayınlanan ve Maksim ile Canıbek arasında geçen telefon konuşmalarında , Maksim ' in , amcası Canıbek ' e , şöyle dediği iddia edildi :
' İktidarı bizden nasıl aldıysalar biz de öyle alalım . Onlar ( geçici hükümetin liderleri ) silahla geldiler , biz de öyle yapalım . Adamlar bulalım , kişi başına 70 dolar tutarında para verelim . Onlar ne yapacaklarını çok iyi bilmeli . Birdenbire saldıralım , binaları işgal edelim . Ondan sonra patronu ( babası Kurmanbek Bakiyev ' i ) geri getirelim . Zaten patronumuz , ülkenin yasal devlet başkanıdır . O da gerekeni yapar . Ama ben kendisiyle görüştüm . O artık bu ülkeye dönmek istemiyor . Gerekirse seni başa getiririz . Ruslar istihbaratçı ve askerleri seviyor . '
RUSLAR ASKER GÖNDERDİ
Geçici hükümetin askeri yardım talebini önceki gün reddeden Kremlin dün Kırgızistan ' a asker gönderdi . 300 mevcutlu hava indirme birliği askeri Rusya ' nın Kırgızistan ' daki askeri üssünü korumak için bu üsse yerleştirildi . Kırgızistan ' ın kuzeyinde hem Amerikan hem de Rus askeri üsleri bulunuyor .
Türkler Bişkek ' e ulaşmaya çalışıyor
OŞ ve Calalabad eyaletlerinde yaşayan ve öğrenim gören Türk vatandaşları etnik çatışmadan kaygılı . Oş ' tan Calalabad ' a sıçrayan çatışmalardan uzak olmak için Türklerin bir kısmı Ahıska Türklerinin köylerine sığınırken birçok öğrenci ve işadamları evlerinde kalmayı tercih ediyor . Calalabad ' da öğrenci yurtlarında kalan Türk öğrencilerle öğretmenler Bişkek ' e gelmek için havaalanına gitmeyi planlıyorlar . Oş kentinde okuyan Barçınay çiftçi , komşusunun evinin ev sahipleriyle birlikte yakılması üzerine sığındığı müstakil evi Özbek kadınlarıyla terk etmek zorunda kaldığını belirtti . Sovyetler Birliği ' nin son günlerinde 1989 yılının haziran ayında Fergana Vadisi ' nde Ahıska Türklerine ait evlere saldırılardan sonra Kırgızistan ' ın Oş eyaletine sığınan yaklaşık 12 bin Türk olayları endişeyle izliyor . Ahıska Türkleri Derneği Başkan Yardımcısı ve Oş eyaleti sorumlusu Kemal Karayev , Furkat İlçesi ' nde Özbeklere ait evler ateşe verilirken Türklere ait iki evin de ateşe verildiğini söyledi .
18-50 yaş arası silah altına alınıyor
OŞ ve Calalabad ' daki etnik çatışmaların durdurulması için 18-50 yaş grubundaki vatandaşların silah altına alınmasına karar verildi . Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva , Savunma Bakanlığı ' na 50 yaşına kadar olan vatandaşların askere alınmasını öngören kararı imzaladı . Yaşı 50 ' ye kadar olan kişiler dünden itibaren yerel yönetimlere başvurmaya başladı . Ülkenin güneyinde çatışmaları kendi gücüyle bastırmada yetersiz kalan Kırgızistan silahlı kuvvetleri , eski askerleri ve polisleri bölgeye göndermeye başladı .
Kamplara yerleştiler
Özbekİstan , Celalabad ve Oş ' ta yaşayan Özbeklere yönelik katliam nedeniyle sınırını açarken , Amerikan haber ajansı AP ' ye göre 75 bin , AFP ' ye göre de 32 bin Özbek sınırı geçti . Özbekistan hükümeti , çoğunluğu yaşlı , kadın , çocuk ve yaralılardan oluşan mültecileri Andican vilayetinin Calalkuduk ve Hocaabat kentlerinde oluşturduğu 3 mülteci kampına yerleştirdi . Mültecilerin önemli bölümünde Kırgız askerlerinin ' hükümetin vur emrinden dolayı ' kurşun yaraları olduğu iddia edildi . Arazi anlaşmazlığı bulunan Kırgızlar ile Özbekler arasında ilk çatışma 20 yıl önce çıktı . Rusya ' nın müdahalesi sonucu etnik çatışma 1 ay içinde sona erdi . 1200 kişi öldü .
Bakiyev : İlgim yok
Nüfusun yüzde 70 ' ini Kırgızlar , yüzde 15 ' ini Özbeklerin oluşturduğu Kırgızistan iç savaşa sürüklenirken sürgündeki eski Kırgız Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev , ülkenin güneyindeki etnik çatışmalarla bir ilgisi bulunmadığını söyledi . Belarus ' ta sürgünde bulunan Bakiyev , olaylarda kendisinin parmağının olduğu iddialarının ' utanmazca yalanlar ' olduğunu belirtti . Eski lider , nisandaki ayaklanma sonrasında yönetimi ele geçiren geçici hükümetin son olayları bastırmada yetersiz olduğunun kanıtlandığını kaydetti .
Akşam