Hibe desteğine hak kazanan AKB projeleri açıklandı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, AKB Ajansı'na şimdiye kadar 3 binin üzerinde proje başvurusu o

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, AKB Ajansı'na şimdiye kadar 3 binin üzerinde proje başvurusu olduğunu bunların bir çoğunun teknik, idari ve zamanlama eksikleri dolayısıyla hibe almayı başaramadığını belirtti. Projeyi hazırlayanların çoğu zaman kendilerine kızdığını ve küstüğünü dile getiren Avdagiç, proje değerlendirmede AB standardını uygulamadıklarını ifade etti. Avdagiç, "AB standardı uygulamış olsaydık yüzde 90'ını reddetmek zorunda kalırdık." ifadesini kullandı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKB) Dış İlişkiler Direktörlüğü tarafından yürütülen, "Sivil Toplum Diyalogu-İstanbul 2010 AKB Hibe programı" çerçevesinde hibe desteği almaya hak kazanan projeler düzenlenen programla açılandı. Programa, İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, İstanbul AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç katıldı. Daha önceden programa katılacağı belirtilen Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise, toplantıya katılmadı.

Toplantının açılışında konuşan İstanbul 2010 AKB yöneticisi Sare Aydın, hibe programı çerçevesinde İstanbul'un kültürel mirasını ve kapasitesinin ortaya konulmasını hedefleyen projeler hibe ile ödüllendirildiğini belirtti. Aydın, ardından hibe almaya hak kazanan projeleri tek tek tanıttı.

Teklif çağrısının 3 Eylül 2009 tarihinde başladığı programa başvurular 14 Ekim 2009 tarihine kadar devam etti. Toplam 122 projenin değerlendirildiği hibe programında projelerin bir kısmı Türkiye'den bir kısmı da Avrupa birliği üye ülkeleri tarafından sunuldu. Değerlendirme sonucunda 11 proje hibe desteği almaya hak kazandı. Projelerin büyük kısmı ise teknik yetersizlikler ve içerik yetersizliğinden elendi. Program çerçevesinde 50 bin Euro ile 150 bin Euro arasında mali destek verildi. Toplam hibe bedeli ise 1 milyon 437 bin 632 Euro olarak gerçekleşti.

Program çerçevesinde hibe almayı hak kazanan projeleri ilgi ile izlediğini belirten Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Cangir, Avrupa Birliği katılım müzakereleri sürecinde sık sık üzerinde durulan Sivil Toplum Kuruluşları diyoloğun geliştirilmesi ve Avrupalı ülkelerle Türk insanı arasında siyasal, kültürel işbirliklerinin çok önem verilen bir husus olduğunu aktardı.

Türkiye'nin son 10 yılda Avrupa Birliği katılım müzakereleri çerçevesinde çok büyük bir ivme yakaladığını aktaran Cangir, STK'ların işbirliğiyle gerçekleştiren projelerin Türkiye'nin gelişime çok büyük katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Projelerin hazırlanması ve teslim edilmesi aşamasında bir takım sıkıntılar yaşandığını aktaran İstanbul AKB Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, proje hazırlama konusunda ülke olarak alınması gereken mesafeler bulunduğuna dikkat çekti. Hazırlanan projelerde teknik, idari ve zamanlama sorunları yaşandığına dikkat çeken Avdagiç, şimdiye kadar Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nı 3 binin üzerinde proje başvurusu geldiğini ifade etti. Avdagiç, "Eğer biz Avrupa Kültür Başkenti Proje kabulünde Avrupa Birliği standardı uygulamış olsaydık yüzde 90'ını reddederdik. Kültür Başkenti Proje Kabul Sistemi'nde de proje oluşturma tekniğinde önemli bir kültür oluşturduğumuz kanaatindeyiz. Bir çok proje müellifimiz bize kızdı, küstü ama buradaki çalışmalarımızdan dolayı çünkü bize 3 binin üzerinde proje geldi bu projelerin büyük bir kısmını kabul edemedik ama burada ortaya koyduğumuz imkanla da önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği fonlarına ulama konusunda da önemli bir katkı sunduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.