Kayıp çocuklar için 5 bakanlık protokol imzaladı

Toplum vicdanını kanatan kayıp çocuklar için 5 bakanlık protokol imzaladı. Proje ile kaybolma vakalarına ilişkin ulusal bilgi sistemi oluşturulacak. <

  Toplum vicdanını kanatan kayıp çocuklar için 5 bakanlık protokol imzaladı . Proje ile kaybolma vakalarına ilişkin ulusal bilgi sistemi oluşturulacak .

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf , " Oluşturulacak yeni kayıt sistemi ile toplanacak bilgilerin belli aralıklarla istatistiksel analize tabi tutularak , konunun çeşitli yönleriyle değerlendirilmesi mümkün olacaktır . " dedi .

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı , Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ( SHÇEK ) , Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü kayıp çocuklar için alarma geçiyor .

İlgili 5 bakan , geçtiğimiz hafta ' Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi Projesi Kurumlar Arası İşbirliği Protokolü ' nü imzaladı . Protokolle ; Türkiye ' de çocukların kaybolmalarının önlenmesi ve kaybolan çocukların bulunması için sorumlu kurumlar arasında etkin işbirliğinin sağlanması amaçlanıyor .

Kaybolma vakalarına ilişkin ulusal bilgi sisteminin oluşturulması ; kayıp vakalarının incelenerek nedenlerinin araştırılması ; yerel , bölgesel ve ulusal düzeyde etkin işbirliği ile çözüm odaklı uygulama ve politikaların geliştirilmesi ile kayıp çocuk bilgilerinin e-Devlet Kapısı üzerinden sunulması da hedefler arasında .

Projenin takibini ve kurumlar arası koordinasyonu , oluşturulacak Proje Takip ve Yürütme Kurulu sağlayacak . Protokole göre ilgili kurumlar arasında etkin ve açık bilgi paylaşımı yapılacak , ancak edinilen bilgiler üçüncü kurum ve şahıslara verilmeyecek . Kayıp yakınlarına duyarlı yaklaşılacak ve bu vakaların önlenmesi için toplum doğru ve zamanında bilgilendirilecek , hizmet içi eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yapılacak .

Protokole imza koyan kurumların ortak yükümlülükleri ise Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi ' nin fiziksel kurulumunun sağlanması ; Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi ' nin oluşturulması ve kayıp çocukların kimlik bilgilerinin e-devlet kapısı üzerinden sunulması ; kayıp çocuk standart müracaat kayıt formunun hazırlanması ; çocukların kaybolmalarını önlemeye ve kaybolan çocukların bulunmasında toplumsal duyarlılığın artırılmasına yönelik kısa metrajlı TV filmleri , radyo skeçleri , bilgilendirme ve tanıtım afiş ve broşürleri gibi materyallerin üretilmesi ; Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi ' ne kayıp çocuklarla ilgili bilgilerin taraf kurumlarca anlık girişlerinin ve bulunmaları halinde düşümlerinin derhal yapılması ; kayıp çocukların bulunmasına yönelik mevcut uygulama yöntemleri değerlendirilerek , yeni yol ve yöntemlerin geliştirilmesi ; kayıp çocuklar ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi olarak belirlendi .

DEVLET BAKANI KAVAF : ARAMA İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK İŞLEMLERE STANDART GETİRİLECEK

Protokol hakkında bilgi veren Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf , SHÇEK ' in yurtlardan izinsiz ayrılan çocukları da bilgi sistemine bildireceğini belirtti .

Bakan Kavaf , " SHÇEK , korunma ve bakım altında olup kuruluşu izinsiz terk eden , ailesine izinli verilip , izin süresi sonunda kuruluşa teslim edilmeyen çocukların aileleri ile irtibat kurarak bilgilendirme ve psikolojik destek sağlayacak . Kurum bakımı altında iken kuruluşlardan izinsiz ayrılan , Emniyet birimleri ve ailesi ile irtibata geçildiği halde kendisine ulaşılamayan çocuklara ait bilgilerin kayıtlarının ve bulunduktan sonra düşümlerinin Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi üzerinden yapılması da yine genel müdürlüğümüzün yükümlülüğü . " diye konuştu .

Güncel bilgileri içeren veri tabanı sayesinde kayıp çocukların aranması konusunda kurumlararası gerekli refleksin çok daha kısa sürede ve etkin şekilde oluşturulacağını vurgulayan Bakan Kavaf , şöyle devam etti :

" Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi Projesi ile kayıp çocuklarla ilgili mevcut kayıt sistemi ve yapılan çalışmalar değerlendirilecek , yeni kayıt sistemine esas olacak üç ayrı bilgi formu ile sağlıklı veri toplanacak , arama işlemlerinde uygulanacak işlemlere standart getirilecektir . Oluşturulacak yeni kayıt sistemi ile toplanacak bilgilerin belli aralıklarla istatistiksel analize tabi tutularak konunun çeşitli yönleriyle değerlendirilmesi mümkün olacaktır . "

Kayıp çocuklar konusunda başta anne ve babalar olmak üzere toplumun tüm kesimlerine görevler düştüğünün altını çizen Kavaf , " Kayıp çocuklar bizim çocuklarımız . Toplumun bizelere emanet ettiği evlatlarımızı gereği gibi korumalıyız . " dedi .