Yakında pencereler elektrik üretebilecek

İsviçreli Michael Gratzel, elektrik üreten pencere yapımında kullanılabilecek güneş panelleri geliştirdi. Michael Gratzel'in bu buluşu yakında pencerelerden elektrik üretilebileceğini müjdeliyor.

  Elektrik ü ; reten pencere yapımında kullanılabilecek gü ; neş panelleri geliştiren İsviç ; reli Michael Gratzel , Milenyum Teknoloji Ö ; dü ; lü ; ' nü ; n bu yılki sahibi oldu .

İsviç ; re ' deki Lozan Federal Teknoloji Enstitü ; sü ; ' nden Profesö ; r Michael Gratzel , 800 bin euro tutarındaki ö ; dü ; lü ; nü ; Helsinki ' de dü ; zenlenen bir tö ; renle aldı .

Finlandiya ' daki Teknoloji Akademisi tarafından verilen ö ; dü ; ller , teknoloji alanında dü ; nyada verilen en bü ; yü ; k ö ; dü ; l olma ö ; zelliğini taşıyor .

Profesö ; r Gratzel ' in geliştirdiği sistem , bitkilerin ışığı enerjiye dö ; nü ; ştü ; rme biç ; imlerini esas alıyor .

Bilim adamının geliştirdiği sistemin , doğal fotosentez sü ; recini temel alan tek gü ; neş enerjisi ü ; retim modeli olduğu vurgulanıyor .

GÖ ; KDELEN CAMLARI ELEKTRİK Ü ; RETEBİLİR

Finlandiya Teknoloji Akademisi ' nden yapılan aç ; ıklamaya gö ; re , bilim adamının geliştirdiği ' Gratzel hü ; creleri ' gü ; neş enerjisi elde etmeyi daha ekonomik bir hale getiriyor .

Akademi başkanı Dr . Ainomaija Haarla , bu icadın yenilenebilir enerji iç ; in ekonomik , bü ; yü ; k ö ; lç ; ekli ç ; ö ; zü ; mler sunma potansiyeli olduğunu sö ; yledi .

Panelde nanoteknolojiden yararlanılmış . Kullanılan nanokristal filmlerdeki parç ; acıkların ç ; ok kü ; ç ; ü ; k olması ışığın kırılmasını ö ; nlü ; yor .

Bu da teknolojinin pencerelerde kullanılabilmesini sağlayabilecek bir ö ; zellik olarak sunuluyor .

Profesö ; r Gratzel , ö ; rneğin New York ' taki yü ; ksek gö ; kdelenlerin bu sayede birer gü ; neş jeneratö ; rü ; ne dö ; nü ; ştü ; rü ; lebileceğini sö ; ylü ; yor .

Daha ö ; nce pil şarj eden sırt ç ; antası gibi ç ; eşitli ü ; rü ; nler de geliştiren Profesö ; r Gratzel , kazandığı ö ; dü ; lü ; n , yeni araştırmalarına katkı sağlayacağını sö ; yledi .

IŞIK VEREN DUVAR KAĞIDI

Yeni buluş , gü ; neş enerjisi panellerinde ' ç ; ığır aç ; abilecek ' . Bü ; yü ; k ö ; dü ; lü ; n diğer iki adayı olan İngiliz mucitler de 150 ' şer bin euro ile ö ; dü ; llendirildi .

Cambridge Ü ; nviersitesi ' nden Profesö ; r Richard Friend ' in geliştrdiği , ışık yayan organik diyot , akademi tarafından plastik elektronik alanında ö ; nemli bir kilometre taşı olarak nitelendi .

Bu buluş sayesinde , elektronik kağıt , ucuz ve organik gü ; neş enerjisi hü ; creleri ve aydınlatıcı duvar kağıtları ü ; retmek mü ; mkü ; n olabilecek .

Manchester Ü ; niversitesi ' nden Stephen Furber ise ARM ' nin 32 bitlik RISC adlı mikroişlemcisinin tasarımcısı . Bu işlemci , Apple ' ın iPhone ve Microsoft ' un Zune adlı ü ; rü ; nlerinde kullanılıyor .

Ö ; dü ; lü ; daha ö ; nce kazananlar arasında internetin mucidi olarak anılan Tim Berners-Lee ile mavi ve beyaz ışık yayan diyotların mucidi Profesö ; r Shuji Nakamura da yer alıyor .

Kaynak : BBC