Mut'ta kayısı festivali başladı

Mersin'in Mut İlçesinde her yıl Haziran ayının ilk haftası düzenlenen etkinliklerle kutlanan kayısı festivalinin bu yıl 37.'si tarihi Çınaraltı Parkı'

  Mersin ' in Mut İlçesinde her yıl Haziran ayının ilk haftası düzenlenen etkinliklerle kutlanan kayısı festivalinin bu yıl 37 . ' si tarihi Çınaraltı Parkı ' nda başladı . Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın okunmasıyla başlayan festival , Mut Halk Oyunları ekibi ve Mersin Çocuk Polisi Halkoyunları ekibinin gösterileriyle devam etti .

Festivalin açılışına AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er , MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural , Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürü Mustafa Sever , Yargıtay 5 . Daire Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul , Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan , Belediye Başkanı Murat Orhan , Emniyet Müdürü Selim Kan , Mersin İl Tarım Müdürü Mehmet Kara , Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu , çevre ilçe belediye başkanları , idari amirler ve vatandaşlar katıldı .

Açılış konulmasını yapan Mut Belediye Başkanı Murat Orhan , Mut halkının yaşantısında kayısının vazgeçilmez bir yeri olduğunu belirterek , ilçede kayısıcılığın geliştirilmesi adına ilk adımın 1949 yılında atıldığını söyledi . Orhan , Mut ' un , Türkiye ' nin en önemli tarım merkezi olduğunu belirterek , " Sofralık kayısı üretiminde Türkiye ' nin merkeziyiz . Türkiye ' de sofralık kayısı üretiminin yüzde 80 ' i ilçemizden karşılanmaktadır . Üretilen kayısılar Rusya , Almanya , Romanya , Bulgaristan , Fransa , Ukrayna , Polonya ve Moldova ' ya ihraç edilmektedir . Kayısı festivali bizim için son derece önemli ve geleneksel bir yapıya sahiptir . İnsanların geçim kaynağı olan kayısının festivalinin hem ilçemizin tanıtımının yapılması hem de yurt içi ve gerekse yurt dışı konusunda ilçemizdeki kayısı potansiyelinin tanıtımını amaçlıyoruz . " dedi .

Orhan konuşmasını şöyle sürdürdü : " Festivalimiz 1962 yılında başlamış bu güne kadar değişlik yıllarda kutlanmış bu gün 37 ' . sini kutluyoruz . Tabiki festivallerin genelindeki anlam ve önem , insanlarımızın alın terlerinin emeklerinin karşılığı olan üretmiş oldukları ürünlerin tanıtımının sağlanmasına uygun şekilde yapmaya çalışmaktır . Mut kayısısı denilince artık gerek yurt içinde gerekse yurt dışında marka haline gelmiş bir ürünün adını anmaya başlıyoruz . Mut kayısısı Mut çiftçisi için en önemli tarım ürünü haline gelmiştir . Kayısı fiyatlarının bu yıl iyi gitmesinden dolayı çiftçilerimiz memnundur . Burada Mut kayısısının artık yurt içi piyasasında değil yurt dışı piyasasında ihracatta artık aranılan bir ürün olduğunu burada söylemekten büyük mutluluk ve guru duymaktayım . Birlik ve beraberliğin pekiştiğinin ispatını işte bu güzel ortam gösteriyor . Festivalde Kayısı birlik ve beraberliğimiz simgesi olmuştur . "

Ardından MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural , AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er ve İlçe Kaymakamı Osman Yenidoğan birer konuşma yaptılar . Konuşmaların ardından kayısı yeme yarışması düzenlendi . Daha sonra bolluk ve bereket olması amacıyla Dilek Havuzu ' na kayısı döküldü . Mut Belediyesi Halkoyunları ve Mersin Çocuk Polisi Halkoyunları Ekibi ' nin bir gösteri yaptığı festivalde , Mut Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ' nce El Sanatları Sergisi , Mut Lisesi Müdürlüğü ' nce Resim Sergisi ve Mut her haliyle güzel fotoğraf sergisi açıldı . Kayısının üretiminde ve ihracatında yardımcı olan bürokratlara belediye başkanı Murat Orhan tarafından ' Karacaoğlan Figürlü ' plaket hediye edildi .

Festivalin akşam bölümünde Hadise , Zühre Sabaz ve Ali Rıza Yılmaz Mut Şehir Stadyumu ' nda ücretsiz halk konseri verecek .