Meclis Başkanı Şahin, Kktc Meclis Başkanı Bozer'le Görüştü

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'nin dış politikada izlediği yolun doğru bir yol olduğunu ifade ederek, "Türkiye, 780 bin kilometrekare alanda bulunan bir ülkedir

  TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin , Türkiye ' nin dış politikada izlediği yolun doğru bir yol olduğunu ifade ederek , " Türkiye , 780 bin kilometrekare alanda bulunan bir ülkedir . Türkiye ' nin kayması falan söz konusu olamaz . Yerli yerinde duruyor . Türkiye artık vagon değildir , lokomotif bir ülkedir " dedi .
Meclis Başkanı Şahin , resmi davetlisi olarak Ankara ' da bulunan KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer ile bir araya geldi . Görüşme Meclis Divan Başkanlığı salonunda gerçekleşti . Meclis Başkanı Şahin , Kuzey Kıbrıs ' ta geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapıldığını hatırlatarak , bu seçimin , Kuzey Kıbrıs halkının demokratik olgunluğunu göstermesi bakımından son derece dikkat çekici olduğunu ifade etti . KKTC ' yi Türkiye dışında resmen tanıyan başka bir ülke bulunmadığına işaret eden Şahin ,
" Ama şunu ifade etmeliyim ki KKTC , kendisini tanımayan birçok devletten çok daha demokratik ve demokrasiyi gerçekten işleten bir devlettir . Tüm uluslararası anlaşmaların beklediği de işleyen bir demokrasi mekanizmasının varlığıdır . KKTC , bu bakımdan çok başarılı bir sınav vermektedir " şeklinde konuştu .
KKTC ' nin ekonomik bakımdan tecrit altında bulunduğunu söyleyen Şahin , Kıbrıs Rum tarafının işi yokuşa süren tavrı ve engellemeleri nedeniyle Kıbrıs sorununun çözümünde bugüne kadar sonuca ulaşılamadığını vurguladı . Şahin , yeni dönemde sorunun çözüme kavuşmasını umut ettiklerini belirtti .
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer ise Kıbrıs Türk halkının barışçı bir halk olduğunu vurgulayarak , " Ömrümüzün ve gelecek nesillerin ömrünün hep mücadeleyle geçmesi gibi bir niyetimiz yok . Küçük adamızda Rumlar ve Türkler barış içinde yaşayabilir . Bu barışın sağlanması için görüşme masasında hep var olacağız " diye konuştu .
Bozer , Rum devleti ne kadar yasalsa KKTC ' nin de o kadar , hatta daha fazla yasal bir devlet olduğunu dile getirdi .
Şahin ve Bozer , kabulün sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı . BM Güvenlik Konseyi ' nin İran ' a yeni yaptırımlar kararına ' hayır ' oyu veren Türkiye ' de eksen kayması tartışmalarının yaşandığının hatırlatılması üzerine Şahin şunları söyledi :
" Türkiye , 780 bin kilometrekare alanda bulunan bir ülkedir . Türkiye ' nin kayması falan söz konusu olamaz . Yerli yerinde duruyor . Ancak şunu ifade edeyim . Türkiye artık gündemi belirlenen bir ülke değildir , gündem belirleyen bir ülkedir . Bunu herkesin görmesi lazım . Türkiye artık vagon değildir , lokomotif bir ülkedir . Bunu kabul etmekte zorlananlar , yakın bir zamanda bunu kabul edeceklerdir . O bakımdan bu tür iddiaları ben gerçekçi bulmuyorum . Samimi de bulmuyorum . Bunlara takılıp kalmanın bir anlamı
olmadığını düşünüyorum . Türkiye doğru bildiği yolda , bölge ve dünya barışına katkı sağlamak için çalışmalarını devam ettirecektir . TBMM de bu doğrultuda hareket etmiştir geçmişte . Bundan sonra da hareket edecektir . Ben Türkiye ' nin dış politikada şu anda izlediği yolun doğru olduğu kanaatindeyim . Eski alışkanlıklarımızı devam ettirmek ve eski anlayışları dış politikada devamını beklemek bundan sonra artık sonuç vermeyecektir . Bu yeni duruma herkesin alışması gerekir . "
Şahin , Türkiye ' den Gazze ' ye yardım götüren gemilerden sonra şimdi de İsrail ' in , içinde sivil halkın bulunduğu bazı gemileri KKTC karasularına göndermeyi planladığı haberlerinin hatırlatılması üzerine , " Buyursunlar gelsinler . Kuzey Kıbrıs Türk halkı kendilerini gerçekten insanca karşılayacaktır . Karşılama nasıl olurmuş Kuzey Kıbrıs Türk halkı gösterecektir " diye konuştu .
KKTC Meclis Başkanı Bozer ise İsrail ' in yardım gemilerine saldırısıyla ilgili Türk hükümetinin tepkilerini nasıl değerlendirdiklerinin sorulması üzerine , Türkiye ' nin tepkilerini çok doğal gördüklerini , bu gemilerin silahsız insani yardım gemileri olduğunu söyledi . Filistin halkının da Kıbrıs Türk halkı gibi bağımsızlık mücadelesi veren bir halk olduğunu vurgulayan Bozer , " Biz , Türkiye ' nin desteğiyle Filistinli kardeşlerimize göre çok daha iyi durumdayız " dedi .
Filistinlilerin hep yalnızlıktan şikayet ettiklerini ve ' keşke bizi de himaye eden bir devlet olsaydı ' düşüncesini kendilerine ilettiklerini anlatan Bozer , paralel acıları yaşamış bir halk olarak Filistin halkını çok iyi anladıklarını söyledi . Bozer şunları söyledi :
" 21 . yüzyılda ambargoların hala devam etmesi nasıl izah edilebilir? Bu insanı isyan ettiren bir olaydır . Dünya adaletine karşı bizi isyan noktasına getiriyor . Barış isteyen taraf bunlar , istemeyen taraf karşısı . Ödüllendirilen onlar , ambargoya maruz kalan yine biz oluyoruz . Filistin ' de fiili mücadele de devam ediyor . Ölümler de devam ediyor . Ama Kıbrıs ' ta 1974 ' ten beri ölüm olmamıştır . Filistin ' de hala sıcak çatışmalar , temposu düşmüş olsa da devam ediyor . Biz bu acıları yaşamış insanlar olarak
Filistinlileri çok iyi anlıyoruz . Masum insani yardım gemilerinin bu şekilde karşılanmasını çağdaş devlet harekete olmasa gerek diye düşünüyoruz . Anavatanın gösterdiği tepkiler , aynen bizim de tepkilerimizdir . "