Katı Atık Deposunda Toplantı

Dalyan- Köyceğiz Çevre Koruma Birliği Başkanlığı tarafından Ortaca İlçesi sınırları içinde yer alan katı atık deposunda toplantı yapılarak, katı atıkların yerinde ayrıştırılması istendi.

  Katı atık deposunda yapılan toplantıya ; Köyceğiz Kaymakamı H . İbrahim Çomaktekin , Belediye Başkanı Salih Erbay , Beyobası Belediye Başkanı Besim Özbek , Toparlar Belediye Başkanı Kamil Ceylan ÖÇK Kurumu Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan , Ortaca Belediyesi Çevre Mühendisi Zeynep Atiköz , Köyceğiz Belediyesi Çevre Mühendisi Şirvan Yurdadön , Dalyan Belediye Çevre Mühendisi Nazlı Kocagöz , Dalaman Belediye Zabıta Amiri Sazai Koyuncu , Göcek Belediyesi Çevre Mühendisi Mehmet Serdar Türel , Muğla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü , çevre Yönetimi Şube Müdürlüğü Kimya Mühendisi Salih Cebe , İber Otel Çevre Müdürü Erol çalık ve ( KAR ) Katı Atık depolama ayrıştırma geri dönüşüm Müdürü İhsan Akyıldız ve işletme sahibi Adil Çelik katıldı .
Açılış konuşmasını Dalyan-Köyceğiz Çevre Koruma Birliği Başkanı olan Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay yaptı . Belediye Başkanı Salih Erbay yaptığı konuşmasında ; " Dalyan , Köyceğiz , Dalaman , Ortaca , Beyobası ve Toparlar Beldesi birlik içinde yer almaktadır . Ben isterdim ki birlikte yer alan belediye başkanları olsun . Ne yazık ki işleri nedeniyle gelmeyip , yerlerine birer kişi göndermişler . Ben karşılıklı olarak konuşmak isterdim . Yerine gelen arkadaşlarımın buradaki konuşmaları kendilerine bildireceklerdir . Katı atık deposu ayrıştırma yapılmadan gelirse kısa zaman içinde dolup , yenisini yapmamız gerekecek . Yerinde ayrıştırma yapılırsa , ayrıştırma yapan firmada rahat etmiş olur . Bu güne kadar kaç firma ayrıştırma için geldi . Hiç biri istenilen ayrıştırmayı yapamadı . Ayrıştırmak için yeni alan şirket , yeni bir tesis kurarak ayrıştırmaları yapmaktadır . " dedi .
Köyceğiz Belediyesi Çevre Mühendisi Şirvan Yurdadön ise ; ' Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve Uygulamaları ' Mevzuat , Sorumluluklar ve Lisans süreci ile ilgili sunum yaptı .
Yönetmeliğin Amacı : Çevresel açıdan belirli özelliklere sahip , ambalajların üretimi , Ambalaj atıklarının çevreye vereceği zararların önlenmesi , Ambalaj atıklarının azaltılması , Ambalaj atıklarının geri kazanılması , Ambalaj atıklarının belirli bir sistem içinde kaynağında ayrı toplanması , taşınması , ayrıştırılması konularında teknik ve idari standartların oluşturulması ve bu konuda gerekli prensip , politika ve programlar ile teknik , idari ve hukuki esasların belirlenmesidir .
Yönetmeliğin Kapsamı ; Yönetmelik evsel , endüstriyel , ticari ve işyeri olmasına bakılmaksızın yurt içinde piyasaya sürülen plastik , metal , cam , kağıt-karton , kompozit ve benzeri malzemelerden yapılmış bütün ambalajları ve bu ambalajların atıklarını kapsamaktadır .
İl , ilçe ve ilk kademe belediyeleri Ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplar veya toplattırır .
Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için lisans/geçici çalışma izni almış işletmeler , piyasaya sürenler ve/veya yetkilendirilmiş kuruluşlar ile birlikte ambalaj atıkları yönetim planını hazırlayarak Bakanlığa sunar .
Ambalaj atıklarının evsel atık toplama araçlarına alınmaması için gerekli tedbirleri alır .
Ambalaj atıklarının düzenli depolama sahalarına kabul edilmemesi için gerekli önlemleri alır . "
İber Otel Çevre Müdürü Erol Çalık ise , 21 senedir temizlik işleri ile uğraştığını , otelde istenilen katı atık ayrıştırma tesislerini kurduğunu , hertürlü ayrıştırmanın yerinde yapılarak giderlerinin de düştüğünü söyledi .