İstanbul'da Ölü Bedenleri Sergisi İstanbul

-İSTANBUL'DA ÖLÜ BEDENLERİ SERGİSİ İSTANBUL (A.A) - 11.06.2010 - ALMAN BİLİM ADAMI GUNTHER VON HAGENS'İN 'PLASTİNASYON' YÖNTEMİYLE ÇÜRÜMEZ HALE GET-İ

 

-İSTANBUL ' DA ÖLÜ BEDENLERİ SERGİSİ

İSTANBUL ( A . A ) - 11 . 06 . 2010 - Alman bilim adamı Gunther von Hagens ' in ' Plastinasyon ' yöntemiyle çürümez hale getirdiği ve 200 ' den fazla insan bedeni parçası ile ölü bedenlerin bulunduğu ' Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü ' sergisi , İstanbul Modern Müzesi ' nde yapılan tanıtımın ardından açıldı .

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen sergide , basketbol ve satranç oynayan , resim yapan , sigara içen insan bedenleri ile ata binen süvari , halka jimnastikçisi ve rugby oyuncuları da özel kurgulama ile bu işleri yaparkenki halleri ile görülebiliyor .

Serginin yaratıcısı Alman bilim adamı ve anatomist Dr . Gunther von Hagens , açılışta yaptığı konuşmasında , doğum öncesinden başlayarak , insan bedeninin yaşlılık dönemi dahil , her dönemini güzellik ve estetik ile yansıtmaya dikkat ettiğini belirtti .

' İnsan bedenini anatomik bir hazine , büyük bir harika olarak görüyorum . Bu evrim , mühendislik ve zeka harikası beni şaşırtmaya devam ediyor ve henüz tüm sırlarını bana açıklamış değil ' diyen Von Hagens , serginin bazı çevrelerde , ' sanat eseri ' olarak değerlendirilmesine ilişkin olarak ise ' Ben insan bedenini güzelleştirerek sergiliyorum . İnsan anatomisi işi , sanat olarak değerlendirilemez . Ancak ' baş yapıt ' olarak değerlendirebilirsiniz ' şeklinde yorumladı .

' Amacım , insan bedenini ulaşılabilir kılmak ' diyen Gunther von Hagen , sergilendiği tüm ülkelerde , etik nedenlerle eleştirilen ve bugüne kadar 60 ' tan fazla ülkede 30 milyondan fazla ziyaretçiye ve 11 bin 500 beden bağışçısına ulaşan sergiyle , sadece tıp öğrencilerinin değil , sıradan insanların da insan vücudunun mucizevi yapısını görmesinin sağlandığını belirtti .

Serginin kreatif tasarımcısı Dr . Angelina Whalley ise ilk kez Müslüman bir ülkeye getirilen bu etkinliğin , dünya çapında en çok ilgi çeken sergilerden biri olduğuna vurgu yaptı . Whalley , serginin gösterildiği ülkelerde , bitişinden 6 ay sonra yapılan bir araştırmaya dayanarak , ziyaret edenlerin sergiden sonra sigarayı azalttıklarını , sağlıklı beslenmeye ve daha fazla spor yapmaya başladıklarını belirtti .

Sergi , 11 Haziran – ; 17 Aralık tarihleri arasında İstanbul Modern Müzesi ' nde Antrepo 3 ' te ziyaret edilebilecek .

11 . 06 . 2010 15 : 55 : 01