Hollanda'da koalisyon çalışmaları hızlı başladı

Hollanda'da önceki gün yapılan ve hiçbir partinin tek başına iktidar olacak oya ulaşamadığı genel seçimlerin ardından koalisyon arayışları başladı. Kraliçe Beatrix...

 

Hollanda ' da önceki gün yapılan ve hiçbir partinin tek başına iktidar olacak oya ulaşamadığı genel seçimlerin ardından koalisyon arayışları başladı .

Kraliçe Beatrix , koalisyon hükümeti kurulması için kime görev vereceğini belirlemek üzere dün danışmanlarıyla yaptığı toplantıların ardından bugün de parti liderlerini kabul etmeye başladı . Beatrix önce seçimlerden birinci parti konumunda çıkan Liberal Partinin ( VVD ) lideri Mark Rutte ' yi Lahey ' deki sarayında kabul etti .
Rutte , görüşmeden önce yaptığı açıklamada , seçimlerde ortaya çıkan siyasi tablonun rahat bir koalisyon kurmayı engellediğini , ancak her şeye rağmen kesinlikle bir çıkış yolu bulacaklarını söyledi .
Kraliçe Beatrix , bugün sırasıyla Sosyal Demokrat İşçi Partisi lideri Job Cohen , Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders ve Hristiyan Demokrat Parti lideri Maxime Verhagen ' i kabul edecek . Kraliçe daha sonra meclise girmeyi başaran öteki küçük sağ ve sol partilerin liderleriyle bir araya gelerek , koalisyon konusundaki görüşlerini alacak .
Kraliçe Beatrix ' in parti liderleriyle yapacağı görüşmelerin ardından olası koalisyon seçeneklerini ortaya koymak üzere kendi adına bir görevli ataması bekleniyor .
Hollanda ' da önceki gün yapılan seçimlerde Hristiyan Demokratların umulmadık şekilde oy kaybetmesi , politikasını büyük ölçüde İslam ve yabancı karşıtlığı üzerine kuran siyasi yelpazenin en sağındaki Özgürlük Partisi ' nin 24 üye çıkararak anahtar parti konumuna gelmesi , koalisyon arayışlarını güçleştiriyor .
Gerek 31 sandalye kazanan Liberal Parti gerekse 30 milletvekilliği kazanan Sosyal Demokrat İşçi Partisi , Özgürlük Partisiyle koalisyona sıcak bakmıyor . Diğer partilerle de 150 üyeli Mecliste 75 üyeyi aşacak iktidar çoğunluğuna ulaşmak en az üç ya da daha fazla partinin katılmasıyla mümkün olabilecek . Ancak bütün seçeneklerde merkez sağ ve merkez solun bir arada koalisyona gitmesi zorunlu görünüyor .
Hollanda ' da üçlü koalisyon hükümeti , ortakları arasında Afganistan ' da görev yapan Hollandalı birliğin görev süresinin uzatılması konusunda şubat ayında anlaşmazlık çıkınca istifa etmek zorunda kalmış ve gelecek yıl yapılacak seçimler erkene alınmıştı . Önceki gün yapılan erken genel seçimlerde Liberal Parti 31 üye ile birinci parti olurken , onu 30 üye ile Sosyal Demokrat İşçi Partisi , 24 üye ile Özgürlük Partisi ve 21 üye ile Hristiyan Demokrat Parti izledi . Kalan sandalyeler Sosyalist Parti 15 , Demokratlar 66 ve Yeşil Sol 10 ' ar , Hristiyan Birlik 5 , Reformist Devletçi Parti ile Hayvanları Koruma Partisi de 2 ' şer olarak dağıldı .
Seçimlerde değişik partilerin listelerinden katılan 11 Türk kökenli adaydan 5 ' i milletvekili olmayı başardı .

Zaman