Etlik hayvan ithalatından sonra besi danaları getiriliyor

Kırmızı et fiyatlarındaki anormal yükselme sebebiyle ithalat kararı alan hükümet, şimdi de küçük üreticilere vermek üzere besi danaları ithal edecek.

  Kırmızı et fiyatlarındaki anormal yükselme sebebiyle ithalat kararı alan hükümet , şimdi de küçük üreticilere vermek üzere besi danaları ithal edecek . Bazı büyük şirketlerin binlerce hayvan topladığını tespit eden Tarım Bakanlığı , bu yolla hem spekülasyonların önüne geçmeyi , hem de üretimi teşvik etmeyi hedefliyor . Canlı kilogram fiyatı 7-8 TL ' den üreticiye satılacak danaları , küçük besicilerin alabilmesi için 250 baş üst sınırı belirlendi . İlk etapta yaklaşık 20 bin baş dana ithal edecek olan Et Balık Kurumu , 14 Haziran ' da ihaleye çıkıyor .

Et Balık Kurumu Başkanı Bekir Ulubaş , besi danaları ithal ederek hayvan üreticilerine vereceklerini açıkladı . İhale yoluyla satın alınacak 4 bin ton hayvanın 180 ile 270 kilo aralığında olacağını bildiren Ulubaş , ortalama 200 kilodan 20 bin baş dana getireceklerini kaydetti . Danaların yaşlarının 6- 10 ay arasında olacağını ifade eden Ulubaş , şu bilgileri verdi :

" Dünya sağlık örgütünün risksiz , hastalıksız dediği ülkelerden hayvan ithalatı gerçekleştireceğiz . ABD ' den Texas , Alabama ve Washington hariç diğer eyaletlerden hayvan getireceğiz . Brezilya ' nın Tarane Bölgesi ' den , Arjantin ' in Corrientes ve Misiones Bölgesi ' den alım yapılmayacak . Uruguay , Yenizelanda , Avusturalya , İzlanda , Norveç , Estonya , Litvanya ve Macaristan gibi ülkelerden hayvan alımına müsaade edeceğiz . İhaleyi kazanan firmalar yalnızca bizim belirlediğimiz bölgelerden ithalat yapabilecek . Danalar , Angus , Simental , limozin , karoline , ferefart , borinzis ırkı olacak . Bu ırklar dünya hayvancılık otoriteleri tarafından en kaliteli etçi ırkları olarak kabul edilmektedir . "

Danaların deniz yolu ile gelmesi halinde Samsun , Derince ve Mersin limanlarından besicilere teslim edeceklerini ifade eden Ulubaş , bu sürecin en fazla bir ay süreceğini kaydetti . Büyük besicilerin değil de herkesin dana alabilmesi için 250 baş üst sınırı koyduklarını dile getiren Ulubaş , şöyle devam etti : " Alıp satacaklara kesilikle vermeyeceğiz . Gerçek besi yapan çitçilere dağıtacağız . 4 ay beslemeden satamayacaklar . Canlı kilosu 7-8 TL olacak . Bir dananın bin 400 liraya mal olacağını tahmin ediyoruz . Ücreti peşin alınacak . Dana almak isteyenler ya kombinalara yada genel müdürlüğün 0 312 286 37 51 numaralı farksa başvurabilirler . " Ulubaş , müracaatların fazla olması halinde noter huzurunda talep edenlerin asıl ve yedeklerini kura ile belirleyeceklerini sözlerine ekledi .

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise hükümetin canlı hayvan ithalatı ile çok doğru bir adım attığını söyledi . Büyük besicilerin manipülasyonlarla hem halka hem de küçük besicilere çok ağır darbe vurduğunu dile getiren Yalçındağ , küçük besicilerin çok yüksek fiyatlarla hayvan aldığını ve fiyatların düşmesiyle de ağır zararlara uğradığını kaydetti .

Bakanlığa verdikleri raporda besilik dana ithal edilmesini ve küçük üreticiye verilmesini istediklerini hatırlatan Yalçındağ , " Bu şimdi başlıyor . Danaların uygun fiyatlarla küçük ve orta ölçekli işletmelere verilmesini arzu ediyoruz . " dedi .