Babacan: Mali Kural İstikrarı Güçlendirecek Tbmm

-BABACAN: MALİ KURAL İSTİKRARI GÜÇLENDİRECEK TBMM (A.A) - 11.06.2010 - DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ALİ BABACAN, MALİ KURAL KANUNU TASARISIYL

-BABACAN: MALİ KURAL İSTİKRARI GÜÇLENDİRECEK

TBMM (A.A) - 11.06.2010 - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Mali Kural Kanunu Tasarısıyla, mali disiplinin kalıcı hale geleceğini, ekonomide güven ve istikrarın güçlendirileceğini söyledi. 

Babacan, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan Mali Kural Kanunu Tasarısına ilişkin yaptığı sunumda, tasarıyla, kamu maliyesi politikalarına uzun vadeli öngörülebilirlik getirmek, ekonomide güven ve istikrarı güçlendirmek, artan kredibiliteyle beraber risk priminin düşmesini sağlayarak kamu borçlanma maliyetini azaltmak, kamunun uzun vadeli finansman ihtiyacını öngörülebilir kılarak özel sektörün daha uzun vadeli ve daha düşük maliyetli kaynaklara ulaşmasını sağlamak ve mali disiplin anlayışını kalıcı hale getirmenin amaçlandığını bildirdi. 

Babacan, tasarının merkezi yönetim, SGK, mahalli idareler, döner sermayeli işletmeler, İşsizlik Sigortası Fonu, KHK'ya tabi KİT'leri kapsadığını belirterek, basitlik, doğruluk, saydamlık ve hesap verilebilirlik ve kuruluşların muhasebe ve raporlama işlemleriyle, kapsamın belirlenmesinde AB ve diğer uluslararası standartların gözetilmesi ilkesiyle gerçekleştirileceğini söyledi. 

Mali Kuralın, akademisyenler, finans ve iş dünyası ile uluslararası kuruluşlarla yapılan görüşmeler sonucunda hazırlandığını ifade eden Babacan, formül hakkında bilgi verdi. Ali Babacan, tasarıyla ilgili hedeflerini şöyle sıraladı: 

'Orta vadede genel yönetim açığının milli gelire oranının yüzde 1'e düşürülmesi. Genel yönetim açığının milli gelire oranını orta vadeli hedef olan yüzde 1'e düşürmek için belirlenen kural çerçevesinde, açık, her yıl bir önceki yıla göre azaltılacak.

Her yıl genel yönetim açığında yapılacak azalmayı belirlerken, bir önceki yol ortaya çıkan açığın orta vadeli hedeften sapması ve konjoktürün etkisi dikkate alınacak. 

Bu çerçevede, bir önceki yıl genel yönetim açığının orta vadeli hedefi aşan kısmının yüzde 33'ü bir sonraki yıl telafi edilecek.'

-MALİ KURAL'IN UYGULANMASI-

Başbakan Yardımcısı Babacan, genel yönetim için AB tanımlı bütçe açığının GSYİH oranının tedrici olarak orta ve uzun dönemde yüzde 1'e düşürülmesi, döner sermayeli işletmelerin bütçelerinin denk olması ve KİT'lerin toplamda borçlanma gereğinin olmamasının, tasarının esasını oluşturduğunu belirterek, kuralın uygulanması konusunda da şunları söyledi: 

'Orta vadeli program ve mali planda, mali kurala göre hesaplanan 3 yıllık genel yönetim açık tavanı belirlenecek. Bir önceki yılın açığının GSYİH'ya oranında veya ilgili yıl reel büyüme oranında bir değişiklik olursa Ekim ayındaki YPK toplantısında veya Orta Vadeli Program ve Mali Planda açık tavanı güncellenecek. Mali kuraldan sapma olup olmadığı, o yıl için gerçekleşen genel yönetim açığının GSYİH'ye oranı ile kesin tavan mukayese edilerek yapılacak. 

Yıl içinde bütçe performansı sürekli izlenerek genel yönetim açığının mali kurala göre belirlenen değerin üzerinde gerçekleşmesi olasılığının ortaya çıkması halinde,tedbir alternatifleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu başkanı Bakan tarafından, Bakanlar Kuruluna sunulacak.'

-SAYIŞTAY DENETLEYECEK-

Babacan'ın verdiği bilgiye göre, Orta Vadeli Program ve Mali Planın yayımını takip eden 15 gün içinde sorumlu Bakan, Plan ve Bütçe Komisyonunu özel gündemli toplantıda bilgilendirecek. Genel yönetime ilişkin mali veriler 3'er aylık ve yıllık olarak Maliye Bakanılığı tarafından Mali Kural İzleme Raporu ile kamuoyuna duyurulacak. 

Her yıl emeklilik ve genel sağlık sigortalarının uzun dönemli aktüeryal dengesine ilişkin hesaplamaları içeren rapor kamuoyuna açıklanacak. 

İzleme raporunda yer alan verilerin doğruluğu, güvenirliği, önceden belirlenmiş standartlara uygunluğuna ilişkin denetimi Sayıştay yapacak ve raporunu da yayımdan itibaren 45 gün duyuracak. 

Tasarıyla Orta Vadeli Program ile Orta Vadeli Mali Plan, Orta Vadeli ve Mali Plan adı altında birleştirilecek.

11.06.2010 18:35:36