Rus televizyonundan Türkiye'de tatil oylaması

Rus NTV televizyonu, 24 Mayıs'ta Alanya'dan Pamukkale'ye giderken kaza yapan ve 17 Rus turistin hayatını kaybettiği kazayı masaya yatırarak ilginç

Rus NTV televizyonu, 24 Mayıs'ta Alanya'dan Pamukkale'ye giderken kaza yapan ve 17 Rus turistin hayatını kaybettiği kazayı masaya yatırarak ilginç bir halk oylaması yaptı. Programda konuşan Rusya aşırı sağcı Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski de, "Nerde Türkiye Turizm Bakanı, Moskova'ya gelip özür dilediler mi?" diye sert eleştiride bulundu.

NTV televizyonunda her hafta Pazartesi günleri yayınlanan "Çestnıy Ponedelnik" (Dürüst Pazartesi) programının bu haftaki konusu Türkiye'deki kaza oldu. Program devam ederken "Yaşanan facianın ardından Türkiye tatile gidecek misiniz?" sorusu yöneltildi ve SMS üzerinden vatandaşlardan "evet" ve "hayır" oylamasına katılmaları istendi. Programın sonuna kadar oylamaya katılanların yüzde 38'i "evet" derken, yüzde 62'si "Türkiye'ye gitmeyeceğini" belirtti.

JİRİNOVSKİ: NERDE TÜRKİYE TURİZM BAKANI?

Programın konukları arasında yer alan Jirinovski ise yine Türkiye'ye yönelik sert eleştiride bulundu. Halkı Türkiye yerine Rusya'da tatil yapmaya davet eden Jirinovski, program konuğu Rusya Federal Turizm Ajanslığı Başkan Yardımcısı Aleksandr Radkov'a, "Acaba bizim yetkililer Türkiye Turizm Bakanı ile görüşüyor mu? Siz görüşüyor musunuz? Kazadan sonra geldi mi kendisi Moskova'ya, özür diledi mi?" diye hesap sordu.

Bunun üzerine Radkov, "Tabii ki görüşüyoruz. Bakan olayla ilgili taziye mesajını bize gönderdi. 7 Haziran'da olayla ve genel olarak tüm konularla ilgili ikili görüşmeler yapacağız." dedi. Bu yanıttan hoşnut olmayan Jirinovski hızını alamayarak, "Eğer ülkemizde tatil yerlerinde gereken çalışmaları yapmazsak bu durumda vatandaşlarımız yine başka ülkelere akın edecek ve hayatını kaybedecektir. Bakınız, tüm Avrupa'da gece herkes uyuyor, bizimkileri ise Türkiye'de gece oraya buraya sürüklüyorlar... Köle gibi vatandaşlarımızı otobüslere doldurup gece geziye çıkarmışlar!.. Gece turizmi iptal edilmelidir. Çok tehlikeli!" dedi.

Bunun üzerine programın diğer konuğu Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Sözcüsü İrina Tyurina, "Öncelikle başka ülkelerle kıyaslamada Rusya'da tatil yapmak fazlasıyla pahalı. İnsanlar uçak, otel ve tüm masraflar dahil çok ucuz şekilde Türkiye ve Mısır'da tatil yapmayı tercih ediyor. Çünkü bizde vergi ve kamu hizmetleri faktörleri var, ayrıca kısa tatil süresi de söz konusu. Bizim işadamları bu kısa yaz süresinde fazla para kazanmak peşinde. Türkiye'de ise böyle bir şey yok. Ayrıca bizde rekabet de yok." diye konuştu.

Sunucu Minayev'in Jirinovski'ye "Önümüzdeki yıllarda Rus turizm piyasasını neler bekliyor?" sorusuna Rus politikacı, "Biz vatandaşlarımızın Türkiye'ye tatile gitmemesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Hani bir zamanlar şarkı vardı: Bize Türk kıyıları gerekmez. Rusya'da tatil yapsınlar. Herşey bizde mükemmel. Karadeniz, Hazar Denizi ve Azov Denizimiz var." ifadelerini kullandı.