Gediz Üniversitesi ilk yılında 15 ülkeden 500 bilimadamını İzmir'de topluyor

İzmir'deki Gediz Üniversitesi (GÜ), kuruluşunun birinci yılında dev bir sempozyuma imza atıyor. Uluslararası Bilim ve Mühendislik Hesaplamaları Sempoz

İzmir'deki Gediz Üniversitesi (GÜ), kuruluşunun birinci yılında dev bir sempozyuma imza atıyor. Uluslararası Bilim ve Mühendislik Hesaplamaları Sempozyumu'na,15 ülkedeki 110 üniversitede görev yapan 500 bilimadamı katılıyor. 3-5 Haziran 2010 tarihlerinde Aydın'ın Kuşadası'nda düzenlenecek sempozyumu, GÜ Mühendislik Fakültesi tarafından organize ediliyor. İlk olma niteliğindeki sempozyum, bugüne kadar yapılan panel, konferans ve sempozyumların aksine bütün mühendislik dallarını kapsıyor. Sempozyum kapsamında Türk bilimadamlarının yanısıra 50'yi aşkın yabancı bilimadamı, 88 oturumda literatüre girmesi için 292 bildiri yayımlayacak. Bu bildiriler, dünyaca A sınıfı olarak kabul edilen iki dergide yayımlanacak.

Sempozyum öncesi basın mensuplarını bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenleyen GÜ Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güneş, Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aziz Kolkıran ve Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Uyaver, sempozyumun önümüzdeki yıllarda diğer üniversitelerin de katımıyla ülke geneline yayılacağını ve bilimin gelişmesine önemli katkı sağlayacaklarını anlattı.

Bulanık mantığın kurucusu ve babası sayılan California Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lotfi Asker Zadeh'in de destek verdiği sempozyumda otomatik kontrol, hücresel atomata, mobil hesaplamalar, derleyiciler ve yordamlar, bilgisayar mimarisi, gömülü sistemler, genetik algoritmalar, hücresel üretim, biyomekanik, DNA computing, yapay zeka, simülasyon ve modelleme gibi dallarda sunumlar yapılacak. Sadece bulanık mantık dalında 27 sunum yer alacak.

Rektör Çevik, birinci yıllarında böyle önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirirken Dekan Güneş, sempozyumda yeni bir üniversite olmalarına rağmen sıradan olamayacaklarının altını çizdi. Bu kapsamda Türkiye'de ilk defa böyle anlamlı ve bilimsel bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını aktaran Güneş, bilimsel yönünün yanısıra Efes ve Meryem Ana Evi gibi antik mekanların da gezilerek kültür turizmine katkı sağlanacağını söyledi. Prof. Dr. Güneş, "İlk yılımızda standartların üstünde bir üniversite olma yolunda ilerliyoruz. Uzun bir süredir devam eden çalışmalarımız, uygulama aşamasına geldi. Daha önce mühendislik dalları, kendi aralarında bu tarz organizasyonlar yapıyordu. Tüm mühendislik dallarını kapsayan bir sempozyum düzenliyoruz. Birçok özgün çalışmanın tartışılması, bilim insanlarının birbirini tanıması ve bilimin yayılmasında önemli rol oynayacak." dedi.