Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Kızıl Meydan'daki Askeri Geçit Töreninde Konuştu

İkinci Dünya Savaşı'nın 65'inci yıldönümü çerçevesinde Kızıl Meydan'da düzenlenen törende konuşan Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, dünya barışının birlik içinde sağlanabileceğinin altını çizdi.

Medvedev, konuşmasında Nazizm zamanında açılan yaraların asla unutulamayacağına değinirken, Nazizim hakkında "Nazizm, 65 sene önce mağlup oldu. Bütün milletleri ortadan kaldıran makine durduruldu. Barış ülkemize, Avrupa'ya tamamen geri döndü. Medeniyetleri yok eden ideolojiye bir son verildi. Topraklarımızı yakmak istediler. Bunun yerine direnç, eşsiz bir cesaret ve güçle karşılaştılar" ifadelerini kullandı.
Savaştan sıkça örnekler veren Medvedev, "Bu savaş bizleri güçlü bir millet yaptı. İnsanlar savaş alanı ve geri planda her gün, her saat, her dakika kararlar verdiler. Ülkenin kaderini belirlemede kişiye düşen sorumluluğun vermiş olduğu özel duyguyu, gazilerimiz hayatları boyunca taşıdı. Bize büyük bir ders öğrettiler. Onlar özgürlüğü elde ettiler" diyerek gazilere duyduğu minnetten bahsetti.
1945'te kazanılan zaferin sadece askeri değil, ahlaki olarak da büyük olduğunu belirten Medvedev, savaşın tüm insanlar için ortak bir zafer olduğuna dikkat çekti. Rusya'da hemen hemen her ailenin bir üyesinin Leningrad'ın ablukası sırasında açlıktan, toplama kamplarında yakılarak ölmüş ya da kayıplara karışmış olabileceğinden bahseden Medvedev, bunun asla tölere edilemeyeceğini de söyledi. Medvedev konuşmasını, "2. Dünya Savaşından çıkan dersler, bizi dayanışma için çağırıyor. Dünya kolay kırılır bir
haldedir. Savaşların tek bir parlamayla başlamadığını hatırlamamız lazım. Biz geri çekilip, görmezden gelmeye çalışırsak şeytan güç kazanır. Ancak beraberce modern tehditlere karşı gelebiliriz" sözleriyle bitirdi.
Moskova'da görkemli bir şekilde kutlanan Zafer Günü'ne, Belarus, Moldova ve Ukrayna devlet başkanları kendi ülkelerinde düzenlenen törenler nedeniyle katılamadı.