Türk standı, Dubai'deki turizm fuarının gözdesi oldu
Birleşik Arap Emirlikleri'nin ticaret merkezi Dubai'de bu yıl 17'ncisi düzenlenen Arap Seyahat Piyasası (ATM) fuarında öne çıkan Türk standı yerli ve
Açılışını Dubai Prensi Maktum Bin Muhammed El Maktum'un yaptığı ve dün sona eren dört günlük fuarda 72 ülkeden 2 bin 100 kurum ve kuruluş sergi açtı. 60'ın üzerinde milli turizm otoritesinin ve 140 civarında anında satın alma yetkisine sahip 'davetli alıcının' katıldığı fuar, Dubai Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nin tüm salonlarını doldurdu.
Organizatörler, küresel ekonomik durgunluğa rağmen fuarın Ortadoğu seyahat ve turizm sektöründeki büyüme potansiyeline açıkça işaret ettiğini söyledi. Yetkililere göre katılımcı ülkeler arasında en büyük ziyaretçi artışını önceki yıllara kıyasla Türkiye yaşadı. Aynı şekilde stand alanını 50 metre kare artırarak 600 metre kareye çıkaran tek ülke Türkiye oldu. Fuara gelen ziyaretçileri ana kapıda üzerinde Türkçe ve Arapça 'Türkiye' yazan balon karşılarken her ziyaretçinin boynuna asması zorunlu kimlikteki Türkiye yazı ve logosu da dikkat çekti.
KÖRFEZLİ BİR TURİST, AVRUPALI BEŞ TURİSTE BEDEL
Türkiye'nin Dubai Başkonsolosluğu Turizm Ataşesi Emin Kaya, Arap Seyahat Piyasası fuarının en büyük katılımcılarından biri olduklarını söyledi. Kaya, geçen yıl 550 metre karelik yer tuttuklarını, bu yıl alanı 600 metre kareye çıkardıklarını ve Türkiye'den gelen kurumsal katılımcı sayısının da 25'den 35'e yükseldiğini ifade etti.
'Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler, Arap dünyasında çok ses getiren Türk dizileri ve başkonsolosluk olarak bizim özel gayretlerimiz ve reklam kampanyalarımız neticesinde fuarda bize yönelik ciddi bir ilgi olduğunu gördük' diyen turizm ataşesi Kaya, krize rağmen Türkiye'ye geçen yıl 27 milyon turistin geldiğini ve bu yıl 30 milyon turist hedeflendiğini belirtti.
Kaya, ayrıca Körfez ülkelerinden 1 milyon civarında ziyaretçi geldiğini, sevindirici şekilde İran'ın en çok ziyaretçi gönderen sıralamasında Hollanda'yı geçerek 4'üncü geldiğini ve vizelerin kalkmasından sonra Suriye'den gelen turist sayısında ise yüzde 100'lük artış sağlandığını hatırlattı. Körfez ülkelerinden gelen turist sayısında da ilk üç ayda yüzde 35 civarında bir artış kaydedildi.
Türkiye'ye gelen turistin ortalama olarak 560 dolar harcadığını belirten Kaya, Körfez turistinin harcamasının ortalama 2 bin 500 dolar olduğunu ve bunun da Türkiye için çok önemli bir potansiyel olduğunu vurguladı.
Bu yıl fuara şehir düzeyinde de katılım olduğunu belirten Turizm Ataşesi Kaya, Bursa Valiliği ve belediye başkanlığı öncülüğünde Bursa, Aydın, Van ve Kahramanmaraş illeri temsilcilerinin bölgede önde gelen sektör temsilcileriyle görüşmeler yaptığını ve olumlu neticeler beklediklerini söyledi. Tanıtım programı çerçevesinde ayrıca beş yıldızlı iki farklı otelde gala gecesi ve Bursa gecesi düzenlendi.
THY YİNE GÖKLERDE
Piyasadaki imajını güçlendirmek, daha çok müşteriye ulaşmak ve bilinmek amacıyla kendine ait 105 metre karelik temalı stand kuran Türk Hava Yolları ise büyük beğeni topladı. Türk Hava Yolları'nın Dubai ve Sri Lanka Müdürü Ayşe Mirza, fuara birçok havayolunun katılmasıyla diğer rakiplerinin ne durumda olduğunu gördüklerini ve fuarın doğru insanlarla buluşturması nedeniyle kendileri için çok faydalı olduğunu belirtti.
HELAL SEYAHAT PAZARI
Bu yıl fuara ilk katılan firmalar arasında helal seyahat ve turizm hizmeti veren Singapurlu Crescentrating adlı firma olduğu da belirtildi. Firmanın, seyahatleri esnasında aldıkları hizmetin helal olup olmadığına dikkat eden kesime hitap ettiği ve ihtiyaçlarına cevap vermeye çalıştığı öğrenildi.
Firmanın hizmetleri arasında odalarda Kıble yönünün önceden belirlenmiş olması, namaz için uygun yer verilmesi, helal gıda ikramı, Ramazan'da oruç tutanlara ayrıca saygı gösterilmesi, müslümanların ihtiyacına uygun tuvalet imkanı ve alkol sunulmaması sayılıyor. Şu ana kadar farklı ülkelerde 100'ün üzerinde otelin Crescrentrating'in hizmetlerinden faydalandığı kaydedildi.
Yetkililere göre helal konusuna dikkat eden bu kesimin tüm küresel seyahat pazarının yüzde 10'unu oluşturduğu tahmin ediliyor. Dünyadaki müslüman sayısının 1.6 milyarı bulduğu ve sadece Suudi Arabistan'daki dini turizmin yılda 7 milyar doların üzerinde gelir getirdiği göz önünde bulundurulunca bu hizmetlerin öneminin bir kez daha anlaşıldığı vurgulanıyor.