Papandreu: Can acıtıcı önlemler almak zorunda kaldık



Yunan hükümeti, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, IMF, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile anlaşmaya varılması yolunda yeni ekonomik önlemler ...



Yunan hükümeti, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, IMF, AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile anlaşmaya varılması yolunda yeni ekonomik önlemler alındığını açıkladı.

Başbakan Yorgo Papandreu, Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, ''ülkenin iflas etmemesi için herşeyi yaptığını'' vurgulayarak, yaşanan krizin sorumlularını halkın bildiğini belirtti.
Ülkenin bir daha bu duruma gelmemesi için geniş çaplı değişiklikler yapıldığını ifade eden Papandreu, gerek halk gerekse uluslararası düzeyde Yunanistan'ın güvenilirliğinin geri kazanılması için değişikliklere gidildiğini söyledi.
Güven kaybının destek kaybına da yol açtığını belirten Papandreu, ''Büyük değişiklikler ve yoğun müzakereler yapılmamış olsaydı, bugün alacağımız yardım 10 ile 20 milyar avro tutarında olacaktı, bu da yalnızda IMF'den gelecekti'' diye konuştu.
Sadece lafta kalınmadığını, kurumsal değişikliklere de gidildiğini belirten Papandreu, halk açısından acı verici önlemler alınmak zorunda kalındığını belirtti.
Yunanistan'ın, AB üyesi ortaklarına sorunun yalnızca Yunanistan'ın sorunu olmadığını anlattığını ve AB mali destek mekanizmasının da bu şekilde kurulduğunu kaydeden Papandreu, ''Gerek AB gerekse biz bunun yeterli olacağını düşünüyorduk. Ancak piyasalar kararlılığımızı algılamadı. Kar peşinde koşanların hedef tahtasına girdik'' diye konuştu.
Papandreu, bugün bu ''yangının'' büyüdüğünü ve Avro Kuşağında bulunan başka ülkelere de sıçradığını söyledi.
Hükümetin aldığı kararların Yunan halkının büyük fedakarlıklarda bulunmasına neden olacağını, ancak durumun daha kötüye gitmemesi için gerekli olduğunu belirten Papandreu, bu çerçevede destek paketinin onaylandığını ifade etti.
''Alınan kararların iktidarı açısından siyasi sonuçları olacağı ve ikinci dönem göreve gelemeyeceği'' yönünde değerlendirmeler yapıldığını belirten Papandreu, ''İktidara iktidar olmak için değil, hizmet vermek için geldim'' dedi.
Başbakan Yorgo Papandreu, görev süresinin sonunda Yunanistan'ın yeniden doğmuş ve ekonomik sıkıntıdan sıyrılmış olacağını vurguladı.
Alınan ek önlemlerin özel sektör çalışanlarını kapsamadığını belirten Papandreu, milletvekillerinin ek ödeneklerinin de kesintiye uğraması fikrini dile getirdi. Papandreu ayrıca, hükümetin her zaman dar gelirli kesimin yanında olacağının da altını çizdi.
Yunanistan'da geçen Mart'ta da ekonomik önlemler alınmıştı.
Söz konusu önlemler, kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti, KDV'nin yüzde 21'e yükseltilmesi, ödeneklerde yüzde 12 oranında kesinti, emekli maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, akaryakıt fiyatlarında 3 ile 8 cent arası zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulanması ve tutarı 35 bin avroyu aşan, araba ve yat alımlarını da içeren lüks harcamalara özel ek vergi konulmasını öngörüyordu.
Ayrıca, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşında yüzde 30, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerde ise yüzde 30 oranında kesinti yapılmıştı.
Hükümet söz konusu önlemlerle 4,8 milyar avro tutarında tasarruf yapmayı hedeflediğini açıklamıştı.
-5 MAYIS'TA GREV-
Öte yandan, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), açıklanan ekonomik önlemler çerçevesinde maaşlarda yapılan düzenlemelerin kabul edilemez olduğunu kaydederek, çalışanları 5 Mayıs'ta 24 saatlik greve gitmeye çağırdı.

Zaman