Özbekistan, güçlü sivil toplum kuruluşlarını istiyor

Özbekistan, güçlü demokratik ve sivil toplum oluşturma yolunda bir adım daha attı. 27 Aralık 2009 parlamento seçimleri sonrasında seçilen Özbekistan

Özbekistan, güçlü demokratik ve sivil toplum oluşturma yolunda bir adım daha attı. 27 Aralık 2009 parlamento seçimleri sonrasında seçilen Özbekistan Parlamentosu Oliy (Yüksek) Meclis'in üst kanadı Senato, yeni döneme 'güçlü sivil toplum' maddesiyle start verdi. 100 senatörlü Senato'nun bugünkü toplantısı, Senato Başkanı İlgizar Sabirov'un başkanlığında yapıldı.

Sanatonun yeni dönemdeki ilk oturumunda 96 senatör hazır bulundu. 24 maddeli senatonun ilk gündemini Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un teklifi üzerine sunulan 'Ülkenin modernizasyonu ve güçlü sivil toplum oluşturma' maddesi oluşturdu.

Bu gündem maddesi üzerine söz alan çok sayıda senatör, desteklerini dile getirdi. Bu arada senatörlerin güçlü sivil toplumun oluşmasının basın özgürlüğünden geçtiğini dile getirmeleri dikkat çekti. Senatörler, gerçek manada sağlanılacak basın özgürlüğünün ülkenin demokratikleşme ve sivilleşme sürecine önemli katkı sağlayacağına vurgu yaptılar.

Senatonun genel kurul toplantısı, yarın, geri kalan gündem maddelerinin ele alınmasıyla sona erecek.

Özbekistan parlamentosunu üst kanadı senato her dört ayda bir toplanıyor. Senato, parlamentonun alt kanadı Yasama Meclisi'nden geçen tasarıları kabul ederek ya kanunlaştırıyor ya da bunların reddine karar veriyor.