Halka arz zirvesine 500 şirket katılıyor
Bugün İstanbul'da başlayacak Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi'ne 500'ün üzerinde şirket kayıt yaptırdı. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, zirveye katılmaları için 1.800'den ...
Bugün İstanbul'da başlayacak Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi'ne 500'ün üzerinde şirket kayıt yaptırdı. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, zirveye katılmaları için 1.800'den fazla şirkete davet gönderdiklerini belirtti. SPK Başkanı Vedat Akgiray ise halka arz için 40'tan fazla ön başvuru olduğunu, bu temponun devam etmesi halinde, 2010'da 'halka arz rekoru' kırılabileceğini söyledi.
Cumhuriyet'in 100. yılında halka arz olan şirket sayısını 1.000'e çıkarmak için öncülüğünü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve birçok meslek odasının yaptığı halka arz seferberliği başlatıldı. Bu kapsamda Haliç Kongre Merkezi'nde 'Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi' bugün başlıyor. Zirve öncesi İMKB, SPK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) başkanlarının katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 1.800'den fazla şirkete davette bulunulduğu bilgisini vererek "Zirveye 500'ün üzerinde şirket kayıt yaptırdı." dedi. Zirveye kayda değer ilginin olduğunun altını çizen Erkan, sene sonuna kadar bir zirve daha düzenleneceğini, önümüzdeki yıllarda da hedefe ulaşana kadar her yıl 3 zirvenin yapılacağını duyurdu. Sadece SPK ve İMKB ile bunu başarabilmenin zor olduğunu, Türkiye'nin tamamına ulaşabilmek için odalardan ciddi yardımlar aldıklarını sözlerine ekledi. İSO 500 gibi listelerden ve İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerinden faydalanılarak yapılan davetlere 514 şirketten olumlu cevap geldi. İlk etapta Marmara Bölgesi'ne önem vererek düzenlenen yoğun ilgi üzerine bundan sonra Anadolu'nun birçok şehrinde de benzer etkinlikler düzenlenecek. Halka açılan şirketlerin kredibilitelerini yükselttiklerini, sermayeye ulaşımlarının kolaylaştığını belirten İMKB Başkanı, herkesi ikna etmelerinin mümkün olmadığını, şirketlere halka açılmanın avantajlarını anlattıklarını söyledi. 1980'lerden bu yana sermaye piyasasının içinde olduğunu, ancak ilk kez bu kadar yoğun bir ilgiyle karşılaştığını anlatan Erkan, ziyaretlerin ardından halka arz ile hiç ilgilenmeyen şirketler bile 'Aklımıza soktunuz, biz de artık düşünmeye başladık' dediklerini aktardı. En hızlı toparlanma sürecine giren ülkelerden olan Türkiye'nin taleple ilgili sıkıntı yaşamayacağına inancını bildiren Erkan, her halka arzın kendi talebini oluşturduğunu vurguladı.
İSO Başkanı Tanıl Küçük ise en büyük 500 sanayi kuruluşunun ancak yüzde 15'inin borsaya kote olduğu bilgisini vererek sermayenin tabana yayılması için şirketlerin ucuz finansman imkanına kavuşmasının gereğine vurgu yaptı. Türkiye'nin GSYİH'sinin dünya toplamının yüzde 1,5'ine yakın olduğunu, fakat İMKB'nin toplam piyasa değerinin dünyadaki benzer borsaların toplam piyasa değerinin yüzde 0,4'ü civarında bulunduğunu vurgulayan SPK Başkanı Vedat Akgiray, "Bu yüzden biz devlet olarak, SPK olarak saklanırsak, sırf ara sıra ortaya çıkarsak, bu teşviki, itici gücü eksiltmiş oluruz. O yüzden kokteyllere gidip, kravat ceket takıp böyle sağa sola gülümsüyoruz. Dolayısıyla yaptığımız şey hiç yanlış gelmiyor bize..." dedi. Akgiray, halka arzda 40'tan fazla ön başvuru olduğunu belirterek, bu temponun devamı halinde İMKB'de, kurulduğu ilk 2 yıldan sonraki en çok halka arzın yapıldığı yılın yaşanabileceğini söyledi. Devlet olarak bu piyasayı büyütme sorumlulukları olduğunu, İMKB'yi, hisse senedi piyasasını en aşağı 3 misli büyüttüklerinde dünya ortalamasının yakalanacağını ifade eden üst kurul başkanı, ortalamayı yakalamanın kimseye heyecan vermeyeceğini, bunun daha ötesine gitme potansiyeli bulunduğunu kaydetti.
'Bürokrasiyi azaltın sonra konuşalım'
Zirve öncesi destek toplantısına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da İMKB ve SPK başkanlarının '2. şirketinizi de borsada görmek istiyoruz' esprisine "Siz bürokratik engelleri azaltın o zaman diğer şirketimi de halka arz edeyim." şeklinde cevap verdi. Kendi şahsi şirketlerinden birinin (Nuh Çimento) halka açık olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, halka arzın şirketler açısından 5 tane çok önemli fayda olacağını, bunu da 5 K formülü olarak nitelediğini anlattı. Bunları da şu şekilde sıraladı: "Kurumsallaşma, kredibiliteyi artırma, kayıt dışını azaltma, kazancı yükseltme ve kültür kazandırma."
Zaman